Söderort

Farsta Centrum, en central plats i Söderort

Vision för Söderort 2030
Söderort är precis som Huddinge och Södertörn viktiga platser för mig. Därför känns det helt rätt att flytta till Västertorp. Jag hade under 2009 och fram till sommaren 2010 ansvaret att ta fram ett nytt program för utvecklingen i Söderort. Det var viktigt och känns fortfarande angeläget. Vi hade  omfattande dialoger med boende och olika aktörer i Söderort. På denna sida kommer jag både skriva om detta arbete och mina tankar kring det. Men jag kommer också att beskriva några speciella platser i Söderort som jag gärna gör reklam för. Bilden visar samtal med och mellan allmänhet och lokala politiker i Farsta på det första dialogmötet.
Visionen börjar ta form

I dag den 30 januari 2010 sitter jag och jobbar med förslaget till nytt program och vision för Söderort. Jag ser tillbaks emot framgångsrika medborgardialoger. Jag har säkert mött mer än 1000 personer. Ännu fler har svarat på våra webbenkäter och svarskort. Kul med stora engagemanget men framförallt med att de allra flesta är så positiva och stolta över sitt Söderort och sitt eget bostadsområde. När vi nu ska gå vidare med arbetet är dels viktigt att jobba med en del regionala frågor som har betydelse för hela Söderort och även Södertörn och dels ett antal lokala frågor som är mer specifika för respektive lokalt område.

När det gäller de mer regionala frågorna tror jag att det är särskilt viktigt att arbeta med näringslivsutveckling och förbättrade tvärkommunikationer.

De lokala frågorna är flera. Här kommer sådant som former för boendedialog, delaktighet, trygghet och renhållning in. Till våren planeras fördjupade medborgardialoger i de kommunala bostadsföretagens regi till Rågsved, Farsta strand och Hökarängen. Andra frågor som är viktiga i det lokala perspektivet är tillgången till bra service i de lokala centrumen. Då är det också viktigt med mötesplatser och lokal kultur.

Beslut och fortsatta dialoger

Den 12 april tog kommunfullmäktige beslut om den nya visionen för Söderort. Den bygger på översiktsplanen och Vision 2030 - Ett Stockholm i världsklass.
Två områden betraktas som särskilt strategiskt viktiga för utvecklingen av hela Söderort. Det är dels att få till fler arbetsplatser och dels att förbättra de kollektiva tvärförbindelserna. På det mer lokala området prioriteras frågor såsom trygghet, delaktighet, god lokal service och en ren stadsmiljö samtidigt som insatser för att rusta det kommunala bostadsbeståndet fortsätter.

En viktig del i den förverkligandet av visionen är att utveckla formerna för dialog med boende. Därför genomförs under våren 2010 tre boendedialoger i Hökarängen, Rågsved och Farsta strand. Till hösten planeras fler, bl a i Bredäng. Dessa dialoger bildar grunden för de lokala prioriteringarna av beslut både i stadens nämnder och i bostadsbolagen. Också privata fastighetsägare medverkar. Bilden är ifrån boendedialogen i Hökarängen. Ingela Lind, VD i Stockholmshem håller i mikrofonen och brevid henne ansvarigt och drivande borgarråd Joakim Larsson (M)

Skogskyrkogården
I Söderort hittar Du en av 14 platser som finns med på världsarvslistan i Sverige. Tar Du tunnelbanan kan Du se denna utsmyckning på T-banestation Storkyrkogården.
Restaurang Mistral
Har Du en tjock plånbok och intresse för god mat kan ett besök på restauarang Mistral i Barnvagnsfabrikens gamlalokaler i korsningen Sockenvägen/ G:a Tyresövägen vara väl värt ett besök. En av Stockholms mest exklusiva restauranger.
Centrum för idrottsarenor
En bild tagen ifrån toppen av Globen, den världsberömda arenan i Söderort. Ett resa med Sky View är verkligen att rekommendera med utsikt över både centrala Stockholm och Söderort. Till höger nedanför Globen ser man starten på bygget av den nya Stockholmsarenan. Komunfullmäktige har den 24 maj 2010 godkänt detaljplanen och nu är bygget igång. Arenan beräknas vara klar 2013. Kanske kan finalen i ishockey VM komma att spelas här. Plats för över 30 000 besökare.
Kräppladalen
Många av mina helgpromenader sker vid sjön Magelungen och genom Kräppladalen. Kräppladalen ligger också på promenadvägen ifrån Rågsved till min bostad i Stuvsta. I dalen har Stockholm Vatten gjort i ordning fina promenadvägar med broar och sittplatser. Vattnet i Kräppladiket mynnar ut i Magelungen. För mig är området ett ganska okänd pärla väl värd att promenera vid. Intill dalen kan man också se kor och får betande i hagen.

Senaste kommentarer

25.08 | 10:14

Hej, jag är också en Öhman i rakt nedstigande led (äldste son) men från Gus...

04.06 | 12:44

Spännande läsning, jag härstammar också från Michael Hindersso...

23.05 | 08:30

Hej! Intressant läsning då jag själv härstammar från Michel Hinderson och Eri...

14.03 | 15:52

Hejsan! Jag är lyckligt lottad som bor med köksfönstret mot dammluckorn...