Släkten - en del av mitt liv

Min närmaste familj

Jag har två vuxna söner, Anders och Johan. Anders bor i Huddinge och är gift med Elin. De har tre barn, Ludvig 15 år, Lykke 12år och  Signe 9 år (november 2022). Johan är ensamstående och bor i Nacka. Jag har varit gift två gånger och bor nu sedan i april 2019 tillsammans med Nina i en bostadsrätt i Farsta. 

Min barndoms familj

Tyvärr lever inte mina föräldrar längre. Min pappa Karl-Einar dog alltför tidigt redan 1973. Min mamma dog i februari 2008. Hon hann bli hela 95 år gammal. Bägge mina föräldrar var politiskt engagerade och de hade många förtroendeuppdrag. Men de var också aktiva i föreningslivet i övrigt. Pappa arbetade som utbildningschef på Trygg-Hansa. Mamma hade olika befattningar inom dåvarande Högerpartiet och var när mina föräldrar träffades knuten till Medborgarskolan i Gimo. Då mamma fick barn relativt sent i livet valde hon att arbeta hemma efter att vi söner hade kommit till. Hemmafrurollen kombinerade hon dock med ordförandeskap i kyrkoråd och uppdrag som nämndeman mm. Jag har två bröder, Erik och Karl, och de har egna familjer. Vi har alla tre mycket gemensamt och trivs bra ihop även om vi valt helt olika arbetskarriärer. Erik har arbetat som bankdirektör men är sedan några år egen konsult och bor i Tungelsta, Karl har jobbat som bilmekaniker och på en byggnadsfirma men jobbar nu som fastighetsförvaltare i Skinnskatteberg. Han bor i Karmansbo i Bergslagen.  

Här är jag tillsammans med mina bröder Erik o Karl på Karls och min gemensamma 50-årsdag.

Mammas släkt

Min mamma Inga kommer ifrån Göteborg. Hon var den fjärde av fem döttrar till Olof Emanuel Olsson och Alice, född Ståhl. Morfar var byggnadsingenjör. Min morfars far hette Johan Fredik Olsson och var slöjdlärare i Göteborg.

Under några år bodde Mormor och Morfar i Floda utanför Göteborg. När mamma berättade om sin ungdom handlade det ofta om umgänge på Nääs slott och om alla bad i Sävelången. Minnena ifrån Kjellbergska flickskolan var också något hon ofta återkom till.
 
Mamma flyttade tidigt till Stockholm där hon gjorde huvuddelen av sin yrkeskarriär med anställningar bl a för Kvinnliga Medborgarskolan och Högerns riksorganisation. Hon arbetade bl. a. tillsammans med Jarl Hjalmarsson. Hon var en duktig pedagog och arbetade under slutet av fyrtiotalet på Högerns medborgarskola i Gimo. Där träffade hon sedermera min pappa och det var också på Gimo herrgård de 1950 firade sitt bröllop. Efter bröllopet flyttade mina föräldrar till Sundsvall där Erik föddes. Sedan fick pappa jobb i Stockholm och 1954 flyttade de till Stuvsta i Huddinge. Strax därefter föddes Karl och jag.

Jag har många kusiner på såväl mamma och pappas sida. På min mammas sida har jag nära kontakt med mina kusiner i Trollhättan. I Trollhättan har många påskar firats.  


Min mamma Inga håller tal på Karls och min 50-årsdag 2004.

Pappas släkt

Kring min pappas släkt finns en hel del forskning. Min farfars bror Yngve Öhman, som var professor i astrofysik, har lagt ned en hel del tid på forskning kring släkten. Den sträcker sig tillbaka till 1400-talet och Prästhyttan i Västerfärnebo. I släktböcker benäms släkten för Laxbrosläkten Öhman. Laxbrostugan (Bergsmansgården) återfinns nu på Skansen men har ursprungligen funnits i Kopparberg, Ljusnarsbergs kommun. Detta beskriver jag närmare på en särskild sida om släkten Öhman.

Min pappa Karl-Einar föddes 1924. Det innebär att han var betydligt yngre än min mamma. Jag tror att några i deras omgivning hade svårt att acceptera det. Idag kan jag känna stothet över att de valde kärlek framför konvention. Pappa föddes i Kina eftersom min farmor och farfar då var stationerade i Kina. Min farfar var bergsingenjör och arbetade som lärare vid Lutherska högskolan. Som barn tyckte jag alltid att det var lite speciellt att pappa var född i Kina. 

Min pappa jobbade länge inom försäkringsbranschen. Först på Städernas försäkringsbolag och sedan efter flera fusioner på Trygg-Hansa. Han satt i skolstyrelsen i Huddinge. Då jag något år var elevrådsordförande fick jag tillfälle att se honom i en annan roll än som pappa. Det var mycket angenämnt.

Mina farföräldrar reste mycket. Under en tid bodde de i Holland. Men de hade också olika bostadsorter i Sverige. Jag minns dem mest från tiden i deras villa i Täby.

Pappa hade fyra syskon. Tyvärr är de nu alla avlidna.

Pappa Karl-Einar

Kusinträff

Sommaren 2009 hade vi kusinträff hos min bror Erik.
Här ser Du några av oss under porträttet av gamlafarfar Karl-Erik Öhman.

Karl-Erik med barnbarnsbarn

Anders

Min äldste son heter Anders. Han bor tillsammns med sin familj (Elin, Ludvig, Lykke och Signe)i ett nybyggt hus i Glömsta. Anders jobbar som försäljningschef på Prodoc. Många känner nu Anders mest som innebandymålvakt. Han har vunnit SM-guld både med Haninge och AIK och har även spelat för Balrog och Södertälje i elitserien. Papparollen gör att han klokt nog prioriterat ned innebandyn. Nu har han dock blivit tränare för sonen Ludvigs innebandylag.  Vidare blir ibland lite golf för Anders. Våren 2009 gifte han sig med Elin. Jättekul

Elin och Anders den 9 maj 2009

Johan

Min andre son Johan bor i Nacka och arbetar som businesscontroller på Dustin. Johan spelar också innebandy. Han har bytt klubbar flera gånger. Ett år spelade han för Södertälje i elitserien. Nu (2022) spelar han i veteranlaget för Bar Central. 

Johan i Grisslehamn sommaren 2009 fixar mat till oss övriga

Barnbarn

Här ser du en bild på mina två äldsta barnbarn Ludvig och Lykke.

Lykke och Ludvig

Ett barnbarn till

Och här en bild på Signe ifrån Björnrike februari 2016. Signe föddes den 24 oktober 2013

Signe

Alla tre barnbarn

Lykke, Ludvig och Signe 2017

Tredje barnbarnet Signe

Charlotte Wersäll 27.03.2011 08:54

Hej!Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med er. Jag har även forskat. heter min mormor Birgit född Öhman vars farfar hette Erik Öhmnan g m Emma Lemon.

Olof Öhman 17.08.2010 19:30

Hej igen! P g a risken för spam föreslår jag att Du istället skriver ett meddelande på sidan "kontakta mig". Det meddelandet kan bara jag läsa.
M v h/Olle

Kerstin Corner-Sundelin 04.03.2011 10:38

OK, fick reda pâ ditt svar först idag. Eftersom jag inte hörde av dig, kollade jag pâ din hemsida igen, och upptäckte din notis.

Kerstin Corner Sundelin 17.08.2010 11:26

Skulle du kunna sända mig din mejladress, sâ jag kan meddela en del, jag fick reda pâ genom Margareta. Vi har ju samma förfäder, pâ flera grenar, vad det verkar

Kerstin Corner-Sundelin 11.08.2010 22:37

Hej, vi mâste ha mötts hos Margareta och Inger i Ramsberg i juni, eller hur ? Jag har fâtt tag pâ ny information om familjen van Gent ner till 1400-talet !

Olof Öhman 12.08.2010 18:57

Hej Kerstin Spännande med Dina forskningar om släkten van Gent. Vore roligt att ta del av dem. Vi såg inte i Ramsberg. Jag fick kontakt med M o I senare/ Olle Ö

Senaste kommentarer

25.08 | 10:14

Hej, jag är också en Öhman i rakt nedstigande led (äldste son) men från Gus...

04.06 | 12:44

Spännande läsning, jag härstammar också från Michael Hindersso...

23.05 | 08:30

Hej! Intressant läsning då jag själv härstammar från Michel Hinderson och Eri...

14.03 | 15:52

Hejsan! Jag är lyckligt lottad som bor med köksfönstret mot dammluckorn...