Senaste kommentarer

25.08 | 10:14

Hej, jag är också en Öhman i rakt nedstigande led (äldste son) men från Gus...

04.06 | 12:44

Spännande läsning, jag härstammar också från Michael Hindersso...

23.05 | 08:30

Hej! Intressant läsning då jag själv härstammar från Michel Hinderson och Eri...

14.03 | 15:52

Hejsan! Jag är lyckligt lottad som bor med köksfönstret mot dammluckorn...

Också buskarna tar stryk av snön.

Olle i dag

Söndagen den 25 oktober 2015

Klockan är cirka åtta på morgonen. Jag har varit uppe ett par timmar. Betalt några räkningar, läst tidningen och lite annat. Om en stund ska jag åka och titta Ludvig när han spelar innebandy. Sedan blir det invigning av Vintervikshallen.

Veckan har både präglats av den fruktansvärda händelsen i Trollhättan nedbrunna flyktinganläggningar och av flyktingöverenskommelsen. Det är bra att man är överens. Samtidigt blir jag kritisk när diskussionen nu alltmer handlar om de svenska svårigheterna istället för att diskutera den verkliga utmaningen nämligen situationen för alla flyktingar runt om i världen. Många kritiserar Reinfeldts uttalande i valrörelsen om "att öppna sina hjärtan" men för mig är det just vad det handlar om.

Det känns bra i den nya lägenheten. Förra helgen hade jag mitt första besök utanför familjen. Rolf och Britt-Marie var här på middag. Naturligtvis mycket trevligt. Nu planerar jag för öppet hus med invigningskaraktär.

I går var jag hemma hos Anders med familj. Vi firade Signe som fyllde två år. Tyvärr hade hon redan min present så det får bli att byta. Barnen förberedde Halloweenfirandet och försökte naturligtvis skrämma sin farfar. Det är bra att spela med.

På jobbet har jag haft en bra konferens med ledningsgruppen. Vi planerar nu för att utveckla processtyrningen inom organisationen.

Söndagen den 11 oktober 2015

Nu är snart villan tömd. De sista stora grejerna körde vi till tippen i går och i onsdags var Myrorna där och hämtade en hel del möbler och husgeråd. Det ska bli skönt men samtidigt vemodigt. En del av livet avslutas samtidigt som ett annat liv är på väg att påbörjas. På fredag lämnar vi över nycklarna till de nya ägarna.

I torsdags och fredags var jag i Göteborg och tittade bland annat på en anläggning där man kunde åka skidor året runt inomhus. Mycket spännande projekt och privatfinansierat. Det skulle vara fantastiskt om något motsvarande kunde byggas i Stockholm. I anläggningen fanns också hotell, skola, idrottshallar och en fotbollshall samt affärer och gym. Allt med koppling till idrott.

Igår var jag hemma hos Anders o Elin samt barnbarnen. Anders börjar hämta sig efter knäoperationen och rör sig nu haltande och långsamt framåt. Roligt med barnbarnen. Signe fyller snart två år och hon har verkligen blivit stor. Pratar gärna och är på mycket glatt humör.

I måndags fick åter Stockholm priset som Sveriges bästa idrottskommun. Jättekul inte minst eftersom vårt folkhälsoarbete uppmärksammas särskilt.

Flyktingströmmen är fortfarande stor. Vi inom idrottsförvaltningen är fortsatt beredda att ta emot flyktingar i våra idrottshallar men just nu tycks man klara sig utan våra hallar. Jag skulle tro att staden på sikt kommer att behöva nyttja några av dem. På nationell nivå har den s k decemberöverenskommelsen spruckit genom att kd hoppat av. Både bra och dåligt. Jag har aldrig gillat överenskommelsen samtidigt som jag tycker att det är fel att inte stå för givna överenskommelser. Det bästa vore om detta ledde till en ökad samverkan i sakfrågor mellan regeringen och alliansen. Det tror jag att Sverige tjänar på.

Måndagen den 28 september 2015

Åter en helg med städjobb i villan. Igår hade jag hade god hjälp av Johan. Det blev fem rundor med sopor till återvinningscentralen i Flemingsberg. Dessutom körde jag ett antal kartonger med grejer till Västertorp. Idag åter ett besök på återvinningen. Jag hann också med att klippa gräset. Kanske för sista gången innan villan får nya ägare. Flera trevliga samtal med tidigare grannar. Intressant att det blir nästan mer prat när man ska flytta än när man bodde där.

För att vara slutet av september är vädret helt fantastiskt, sol och drygt 15 grader hela helgen och det lär visst hålla i sig i morgon.

Arbetsveckan har bestått av möten med många olika sporter bland annat ishockey handboll och gymnastik. Många är bekymrade över bristen på anläggningar. I tisdags hade vi idrottsnämnd. Magnus Å gjorde en bra redovisning om hur olika idrotter lyckas med jämställdhets- och jämlikhetsmålet. Av hittills redovisade resultat är basketbollen de som lyckas bäst.

I onsdags opererade Anders korsbandet. Det gick bra men han är naturligtvis konvalescent. I torsdags kväll fick jag hjälpa honom att ta hand om barnen. Som vanligt både trevligt och roligt.

Söndagen den 20 september 2015

Tidig morgon. Som vanligt vaknar jag långt innan väckarklockan ringer. Kl. 08.00 ska jag vara i Källbrink för att spela tennis mot Thomas. Jag spelade tennis igår emot Erik och i torsdags var jag på tenniskurs. Det senare är nog väldigt nyttigt. jag måste bli bättre på att slå igenom hela slaget.

Det privata präglas fortfarande av flyttningsbestyr. I går tömde jag tillsammans med Anders o Johan vinden. Så nu är garaget fullt igen. Nästa helg får det bli flera besök på soptippen. Idag ska Eva och jag träffas för att dela upp det sista. Det kommer att gå bra.  Vi ska också träffa de nya ägarna för att göra upp med dem om dag för inflyttning och vad de vill ha kvar i villan. Preliminärt är det 30 oktober som gäller men de vill eventuellt komma in tidigare för att börja visst renoveringsarbete.

Också jobbveckan har varit ganska intensiv. Till det roligare hörde ett besök på Farsta idrottscenter och en inspirationsdag för ett 100-tal särskolebarn. Roligt att se glädjen och engagemanget. I veckan har jag också träffat internationella skidförbundet i anledning av att de kommer att arrangera World Cup i parallellslom i Hammarbybacken den 23 februari nästa år.

Idrottsförvaltningen håller fortsatt beredskap för att kunna ta emot flyktingar i det fall att det skulle behövas. Under denna helg har vi fyra hallar i beredskap. I skrivande stund har de inte nyttjats. Fortsättning lär följa. Positivt med idrottsrörelsens vilja att hjälpa till. Det har varit många samtal både med stadens krisledning och medarbetare under denna helg.

Måndagen den 14 september 2015

Förra veckan var väldigt intensiv med många lyckade aktiviteter. Under helgen har jag varit engagerad i finnkampen bägge dagarna. Trevliga tävlingar i stor vänskap mellan länderna. I lördags hade jag sällskap av Ludvig och igår av Johan. Trevligt.

I fredags hade vi en stor regional idrottskonferens med totalt över 100 företrädare för kommunerna och idrotten. Jag var mycket inblandad i arrangemanget och det kändes väldigt bra att de flesta tycktes vara mycket nöjda. En utmaning för mig är att stärka idrottens position i staden.

På den privata sidan är det fortsatt flyttarbete som är mest prioriterat. Fortfarande återstår mycket innan villan är tömd. Det brukar bli 3-4 kartonger per dag. Det är fortfarande oklart om köparna flyttar in den 1 eller sista oktober.

Veckans besvikelse var nog den svenska fotbollsförlusten mot Österrike med 1-4. Nu är platsen i EM-slutspelet hotad, men det är inte kört. Mer glädjande är allt det engagemang som nu visas för att kunna ta emot flyktingar i Sverige. På idrottsförvaltningen är vi också involverade genom att vi från och med igår upplåter en idrottshall. Vi har beredskap för att tillhandahålla fler hallar.

Lördagen den 5 september 2015

Det har gått en tid sedan jag skrev senast. Det beror på att mitt liv just nu är under förändring och jag har känt en viss osäkerhet i vad jag ska skriva här. Men det blir naturligtvis konstigt om jag bara skulle låta det helt passera.

I tisdags flyttade jag ifrån villan i Huddinge till en brf-lägenhet i Västertorp. Villan i Huddinge är såld och överlåtelsen sker troligen i månadsskiftet oktober/november. Det var lite strul med försäljningen eftersom den förste köparen hoppade av men nu har vi skrivit kontrakt med en ny köpare.

Västertorp känns spännande och mysigt. I dag har jag besökt stadsdelens 60-årsfirande och det var ett trevligt folkliv Jag hade sällskap a Johan samt Erik o Helene som var här på besök. Miljön i Västertorp är mycket trevligt med en stadsgata med olika butiker och restauranger. Jag har blivit mycket väl mottagen av bostadsrättsföreningen. Det känns skönt att slippa ansvaret för skötseln av villan. Dock återstår fortfarande att få bort allt jag inte har plats med. Vinden är full av saker vi har samlat på oss under 18 år.

En av fördelarna med Västertorp är att jag får nära till jobbet. Drygt två kilometer. Promenaden tar cirka 25 minuter.

Flytt,  köp av lägenhet och försäljning av villan har naturligtvis tagit rätt mycket av min tankeverksamhet den senaste tiden. Jag hoppas att det inte har gått ut över jobbet. Jag har många spännande utmaningar att se fram emot. I nästa vecka har vi till exempel en regional konferens  kring idrottens anläggningsbehov och vikten och värdet av idrotten. Jag ser också fram emot finnkampen nästa helg. Ett arrangemang som är viktigt för idrotten men också för Stockholms attraktionskraft.

Söndagen den 2 augusti 2015

En vecka i Stockholm med många spännande evenemang och redan kommande vecka blir det fler. Stockholm har präglats av Pride och friidrottstävlingar.

För första gången gick jag med i Prideparaden. Jag startade tillsammans med EuroGames och avslutande tillsammans med ett antal olika idrottsföreningar. Spännande samtal med bland annat ledare ifrån Alviks basket och Kiruna hockey. Det var en härlig festivalstämning men också ett allvar kring vikten av att allas värde respekteras.

Jag har också i veckan besökt Prideparken och nåra seminarier i kulturhuset. Jag blev inspirerad av ett seminarium kring HBTQ-certifiering och tänker föreslå att vi i idrottsförvaltningen certifierar några av våra enheter.

I början av veckan var det prova på möjligheter i friidrott som arrangerades av Stadionklubbarna inför Stockholm Bauhaus Athletics. I onsdags avgjordes kultävlingen i Kungsträdgården. Ett riktigt trevligt och publikvänligt arrangemang. På torsdag kväll a genomfördes resterande tävlingar på Stockholm stadion. Solen kom till kvällen och det bidrog säkert till att jag trivdes på läktaren. Höjdpunkten för många var nog Andreas Almgrens 800-meterslopp. Själv gladdes jag naturligtvis också åt att Huddinges tolvåringar vann ungdomsstafetten.

Den kommande veckan fortsätter med flera evenemang och seminarier i kulturhuset. EuroGames startar på onsdag med invigning i Kungsträdgården. Jag ser bland annat fram emot en uppvisning i konstsim i Eriksdalsbadet på fredag kväll.

På torsdag och fredag även Olympic Days i Kungsträdgården.

Söndagen den 26 juli 2015

Oj, nu har det gått fem veckor sedan jag skrev senast. Semestern är slut och jag har jobbat en vecka. Ganska lugnt på jobbet just nu och de flesta är fortfarande på semester. På jobbet visst fokus på planering av insatserna inför olika evenemang såsom Stockholm Bauhaus Athletics och EuroGames. Just nu känns det väldigt bra inför bägge evenemangen. Tyvärr är inte vädret det bästa och det innebär för få besökare på våra utomhusanläggningar för bad. Tyvärr påverkar det också våra intäkter negativt.

Semestern höjdpunkt var en vecka i Danmark med barn och barnbarn. Vi hade hyrt en stuga på Vejers strand (ett par mil norr om Esbjerg). Vädret var bättre där än i Sverige men ändå inte så lockande för bad. Vi bodde nära det lilla centrat i Vejers strand. Lykke knackade på dörren varje morgon och såg till att vi gick och handlade bröd. I stugan fanns ett aktivitetsrum med biljardbord och pingismöjligheter. I dessa spel hade jag väl ingen större framgång. Då gick det bättre i frågesportspelen.

Naturligtvis blev det ett besök på Legoland. Oerhört mycket folk. Sedan jag var där senast för mer än 20 år sedan har det skett stora förändringar. Framförallt är det fler åkattraktioner. Körskolan var kvar och Ludde tog naturligtvis körkort. Lycke är ännu för liten så hon fick inte köra. Det var kul att se en mycket koncentrerad Ludde som naturligtvis klarade det hela mycket bra.

Måndagen den 22 juni 2015

Måndag morgon efter midsommarhelgen. I dag skulle min semester ha börjat och det gör den. Jag har dock två jobbmöten idag så semesterstarten blir nog först på tisdag. Tar det dock lite lugnt här hemma innan jag åker till jobbet. I torsdags var jag också ledig men då var det kompensation för att nationaldagen inträffade på en lördag. När vi fick ledigt på nationaldagen drogs ju ledigheten på annandagpingst in. Och för att vi inte skulle förlora en ledig dag när nationaldagen inträffar under en helg så får vi i år ta ut en extradag. Tänk vilka regler vi kan konstruera i Sverige.

Midsommarhelgen firades i Ängelholm. Min svåger Christer har fyllt 60 år så det blev ett gemensamt firande av både födelsedagsbarnet och midsommar. Karin och Christer hade bokat stugor åt oss i Kitterbyn. Efter midsommardans vid hembygdsgården blev vi bjudna på en mycket god buffetlunch på Klitterhus med fantastisk utsikt över havet. Vi hade betydligt bättre väder än på de flesta andra platser i Sverige. Vi kunde njuta av solen på verandan.

Till kvällen var vi inviterade till Angelica o Pierres villa där det bjöds på grillat och olika lekar. På frågesporten fick jag lära mig att vi hade sommartid i Sverige 1916-1917. På midsommardagen var vi på båtutflykt på Rönne å och sedan åt vi en gemensam lunch innan vi tog båten tillbaka.  Stort tack för en fantastiskt trevlig helg.

I förra veckan genomförde idrottsnämnden sitt sammanträde i våra lokaler i Älvsjö. Man fattade beslut om flera angelägna investeringar. Vi lämnade en redovisning kring vårt arbete med EuroGames och vårt arbete avseende bemötande och etisk policy.   

Söndagen den 14 juni 2015

Det hade ni inte trott att ni skulle få se mig med värja i fäktningsutrustning. Men i torsdags var jag på besök hos projektet fäktning för synskadade. Jätteroligt att se engagemanget hos de olika fäktarna. Man fäktade med bindel för ögon - även det fick jag prova. Det handlade mycket om att höra och att känna. Det var kul att se de synskadade fäktarna som hade utvecklat en bra teknik. Det roligaste var dock att se all glädje.

Fler sportevenemang har det hunnit bli under de gångna veckorna. I fredags och igår var jag speaker på Huddingespelen. I dag har jag besökt Eken Cup i handboll och därefter sett EM och VM-kval i handboll får både herrar och damer. Både herrarna och damerna kvalificerade sig till slutspel. Och just nu pågår VM-kval matchen i fotboll mellan Sverige och Montenegro. Och i skrivande stund gjorde Marcus Berg 1-0. Och nu 2-0 av en viss Zlatan Ibrahimovic.

I veckan hade vi sommar avslut med min och driftavdelningens staber. Det var mycket trevligt. Vi besökte sportbaren O´Learys på Tolv. Förutom mat, dryck och trevliga samtal blev det lite bowling och minigolf. Tyvärr inga bra resultat för mig.

På jobbet märks det att vi börjar närma sig sommar. Det är mycket som måste ordnas i sista stund och en viss stress uppstår. Jag tycker dock att vi lyckas bra i att anpassa vår verksamhet till de idrottspolitiska målen. Detta naturligtvis beroende på många engagerade och duktiga medarbetare.  Vårt arbete vinner också respekt långt utanför förvaltningen.

Hoppsan nu blev det 3-0 och pausvila. Målgörare också denna gång - Zlatan.

Söndagen den 31 maj 2015

En vecka är ånyo snart slut. I dag har jag bland annat sätt Ludvig spela fotboll och sedan blev det en stund hemma hos hela familjen Anders. Det är härligt att träffa barnbarnen. Lykke är oerhört tillgiven. Lilla Elin är det fart på och hon vill vara utomhus hela tiden. Lite tennis har jag hunnit med, både igår och idag. Jämna matcher men ingen vinst. Vinst blev det dock för Arsenal som totalt spelade ut Aston Villa (4-0) i finalen i FA-cupen. Lysande fotboll av Arsenal.

I veckan var vi på utflykt med idrottsnämnden till några av våra anläggningar. Det är roligt med en intresserad och positiv nämnd. De kunde också glädja sig åt stolta och duktiga medarbetare som visade upp sina anläggningar. Vi besökte Husby simhall, Spånga IP och den nya simhallen i grannkommunen Sundbyberg.

I fredags och Lördag var det jazzdagar i Huddinge centrum. Jag var där i fredags kväll. På scenen Louise Hoffsten som gjorde en fin konsert. På jazzdagarna träffade jag  gamla vänner från min tid som kommundirektör i Huddinge.  

Söndagen den 24 maj 2015

Söndag kväll och jag är nyss hemkommen ifrån Grimsta IP där jag sett Brommapojkarna spela 0-0 mot Varberg. Trots att matchen var mållös var den tidvis ganska roande. Synd dock att BP inte lyckades göra mål på någon av alla chanser man skapade. Eva är i England tillsammans med sina systrar. Det var nära att de inte kom i väg p g a den SAS-strejk som var nära att bryta ut i torsdags. Det plan de skulle ha åkt med blev inställt så de fick åka med Finnair via Helsingfors. De har bland annat besökt Chelsea för en blomsterutställning.

I tisdags uppmärksammade vi de medarbetare i staden som arbetat i 30 år. Först var det presentutdelning i Prinsens Galleri och sedan middag i Blå hallen. Jag höll tal till de fem som uppvaktades ifrån idrottsförvaltningen.

I onsdags var det dags att åka till Malmö för att träffa kollegor ifrån de största kommunerna i Sverige. Vi pratade både idrottspolitik, hur vi skapar legitimitet för idrotten i samhällsplaneringen och kring ett förslag om samordnad upphandling kring bokningar av lokaler. Det är alltid trevligt att träffa kollegor och både lära av varandra men också höra att problemen är ganska lika.  

I fredags kväll var ag hemma hos Kerstin och Magnus på middag. Det var som vanligt mycket trevligt. Mycket prat om gamla tider och gemensamma minnen.

I morse sprang jag för första gången i år en löprunda i Ågesta. Det gick hyfsat även om jag måste förbättra mig inför Bellamanstafetten i slutet av sommaren. Tennis och snabba promenader i all ära men flåset måste förbättras.

Söndagen den 10 maj 2015

Söndag kväll. Ingen svensk ishockey idag. Istället snart partiledardebatt. Vi får väl se om det blir förlängning eller straffar. Lite spännande är det dock med flera nya partiledare.

Denna helg hade jag tänkt klippa gräset. Men tji det gick inte. Gräsklipparen strejkade så nu har jag snart områdets mest vildvuxna gräsmatta. Måste få klipparen till verkstaden. Tyvärr öppnar de inte förrän 08.00 så i morgon går det inte. Kanske på tisdag. I stället för gräsklippning blev det fönstertvätt.

Över helgen har jag också hunnit vara med på en boendedialog i Älvsjö centrum. Vi möttes av positiva Älvsjöbor och det omfattande bostadsbyggande tycktes inte väcka några negativa reaktioner. Kanske är det för att det också tillkommer en ny konstgräsplan och nya idrottshallar.

I onsdags och torsdags hade jag en konferens med ledningsgruppen. Det var både trevligt, arbetsamt och givande. Vi pratade mycket om hur vi ska kunna erbjuda fler ungdomar möjlighet till idrott omedelbart efter skolan. Vi tyckte också att detta sker i samverkan med idrottsrörelsen och att det kan innebära förbättrade rekryteringsmöjligheter för föreningarna.

Söndagen den 3 maj 2015

En ovanligt lång helg är snart slut. I fredags var det 1 maj och då var jag förstås ledig. Helgen inleddes med Valborgsfirande. Kvällen firades tillsammans med Anders och hans familj samt Johan. Vi besökte en eld i en föreningsstuga i Glömsta.  Jag stod två gånger i en relativt lång kö för att köpa popcorn till barnbarnen. Det var en mycket trevlig kväll så lite trött var jag på fredagen. Tre tennismatcher har jag hunnit med. Johan på fredag, Erik på lördag och Thomas idag söndag. Tyvärr blev det förlust vid alla tillfällen. Över helgen har jag också hunnit med lite trädgårdsarbete och besökt kontoret i Älvsjö. Jag hann också handla en ny skjorta Sickla köpcentrum i lördags.

Förra helgen blev det premiär på nya cykeln. Riktigt trevligt, men jag är ovan vid alla växlar och att inte ha någon fotbroms. Tyvärr inget cyklande denna helg. Det får bli nästa helg. Sedan är naturligtvis tanken att börja cykla till och från jobbet.

På jobbet är det mycket prat kring olika evenemang. Det känns som att planeringen inför både finnkampen och Stockholm Bauhaus Athletics fungerar mycket bra. Fler biljetter sålda i år än motsvarande tid punkt för finnkampen 2013. Vi har både styrgruppsmöte och arbetsmöte med EuroGames. Det kommer med all säkerhet bli ett fantastiskt arrangemang. Anmälningarna fortsätter att strömma in.

Förra veckan blev jag befriad ifrån ordförandeskapet i SKIMF (Stockholms kommuns idrotts- och motionsförbund). Det känns bra. Det är ett angeläget uppdrag som jag ibland känt att jag inte riktigt haft tid för.

Söndagen den 19 april 2015

Det är nu två veckor sedan jag skrev senast. Förra helgen åkte jag tillsammans med ett antal förvaltningschefskollegor till Chicago. Det var en mycket intensiv och intressant studieresa. Säkert kan den också innebära ett utökat utbyte mellan Chicago och Stockholm. Vi fick bland annat ta del av deras arbete inom skolan, kring integration, miljö, trafik och stadsplanering. Man har höga ambitioner avseende miljö och att göra Chicago till en grön stad. Staden andas en kraftig optimism trots att man har finansiella problem. De vi träffade var inte lika problematiserande som vi svenskar vanligen är.

Vi fick också tillfälle att besöka Andersonville, en plats till vilken många svenskar emigrerat. Vi fick också tillfälle att träffa några svenskättlingar och se det svenska museet. Jag kom åter till Stockholm på torsdagen.

I går var jag på SM-finaler i innebandy på Globen. En härlig folkfest. Tyvärr inga Stockholmslag. Segern både i herr- och damklassen gick till lag ifrån Dalarna.

Innebandy på lite lägre nivå blir det i kväll när Stockholm IBK med Johan och Jonatan spelar sin sista kvalmatch. Vinner de den är de mest största säkerhet kvar i division tre nästa år.

Sedan senast har Johan fyllt år. Jag bjöd Johan och Eva på middag på La Casa. Det börjar bli tradition nu. Tyvärr satt jag i flygplanet när Johan firade födelsedagen med övriga delar av släkten.

I min frånvaro har idrottsnämnden haft sammanträde. Många viktiga ärenden så det var lite underligt att jag inte var med. Men förstås så gick allt mycket bra och det blev beslut om både långsiktiga investeringar och flerårsprogram.

Påskdagen den 5 april 2015

Så har jag nu satt in lammsteken i ugnen. Eva har fullt upp med potatisgratängen. Lite av steken ska vi äta i kväll men den större delen ska sparas till i morgon när barn och barnbarn kommer hit på påskmiddag. Men då blir det naturligtvis också lite annan påskmat. Påskhelgen är ganska lugn. Jag har hunnit deklarera. Lite krångligt eftersom jag äger några få onoterade aktier utomlands. Skatteverket föreslog fel blankett och om jag använt den hade jag fått högre skatt. Jag hoppas de godkänner mitt byte av blankett.

Två tennismatcher har jag hunnit med mot Erik. Idag var det riktigt jämt men jag lyckade avgöra i tiebreak. Vi träffade också Erik o Helene på långfredagen när vi åt en god påskmiddag på Sundby gård.

I onsdags spelade Johan den första matchen i kvalserien för division tre. Tyvärr förlust med 5-6. De var alldeles för passiva i början av matchen men spelade riktigt bra i andra och tredje. Underläget var hela 0-4 efter första perioden. Två matcher återstår i kvalserien och ska de klara kvalet gäller nog att de måste vinna bägge matcherna.

Arbetsveckan har bland annat innehållit en konstruktivt möte med Stockholms Visitors Board om idrottsevenemang i Stockholm. Bland annat har Stockholm möjligen att få stå som värd för Europa League i fotboll 2017. Jag har också träffat personalen på Husbybadet och framfört ett stort tack för hur man har hanterat ett tillbud. I tisdags träffade jag också Ängby IF om deras avsikt att anlägga eget konstgräs.

Lördagen den 28 mars 2015

Den gångna veckan har varit ganska intensiv. Tre kvällar var jag på olika jobbrelaterade möten. I tisdags presentation av EuroGames kulturella program på Sven-Harrys konstmuseum. Kul att Lars Lerin kommer att ställa ut under EuroGames. Men också roligt att se Sven-Harrys konstmuseum. Det kommer att bli fler besök.

I onsdags var jag på Stockholms Idrottsförbunds årsmöte. Årsmötesförhandlingarna skedde på Quality hotel Friends. Samma ställe på torsdag kväll men då årsmöte med FSKF (Föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer). Jag fortsätter som vice ordförande i föreningen. Kul med samarbetet med kollegorna i Stockholms län. I fredags hade vi en gemensam presentation för våra ordförande.

Förra helgen var det kusinträff för Eva och hennes kusiner på hennes pappas sida. Mycket vänliga och trevliga människor. I takt att man blir äldre växer nog behovet att hitta sina rötter och återta gamla relationer. Detta märks också på Eva och hennes kusiner.

Dagen innan hade jag sett Ludvig spela innebandy. Det var en turnering och Ludvigs lag mötte tre andra lag. Man redovisade dock aldrig resultat eller gav särskild uppmärksamhet till segrarna. Det tycker jag är bra. De ska vara lek när man är 7 år. Farfar kunde dock undvika att Ludvigs lag vann alla sina matcher.

Söndagen den 15 mars 2015

Söndag morgon. I dag blev det ingen tennis. I går spelade jag emot Erik. Det blev förlust vilket kändes tufft. Han är för sin ålder mycket snabb på banan. Kanske inte så konstigt med tanke på hur mycket han tränar. Jag ser fram emot revanschen nästa lördag.

Läkningen av Evas brutna ben har gått bra. I måndags tog hon av sig fodralet runt knät och går nu förhållandevis obehindrat. Dock svårt att böja knät fullt ut. Det innebär t ex att hon inte kan cykla. Men det kommer.

I går var jag på Tele 2 Arena och såg bandyfinalen. Västerås vann. Man såg både boll och spel mycket bra. Det var en bra match som var kul att se. Träffade naturligtvis folk ifrån Hammarby som ser fram emot den nya träningsarenan i Tallkrogen.

I veckan har tre av mina svägerskor fyllt år: Gittan, Helene och Kerstin. I tisdags var vi hemma hos Evas syster Gittan och åt middag tillsammans med hennes familj och några vänner. Vi passade också på att gratulera Christer som nyligen fyllt 60 år.

I onsdags var jag tillsammans med Eva och Johan på Avanza forum för att få lite placeringsråd. Indien och Indonesien framfördes av flera. Ryssland kan ge mycket men är ändå en stor risk.

Jobbveckan har bland annat bestått av ett seminarium kring genusbudgetering, ett seminarium kring föreningsdrift och dialoger om olika investeringsprojekt. Vi hade också den avslutande utbildningssessionen i engelska för ledningsgruppen. De där lektionerna har varit mycket trevliga och givande. Vi har också tagit fram ett bra presentationsmaterial på engelska.

Söndagen den 8 mars 2015

Hemma igen efter några dagars besök i Marsielle. Där möttes vi av ett härligt vårväder. Vi hade nog inte räknat med att vi skulle ta med det hem till Huddinge, men så blev det. Idag en riktig vårdag. Ca 15 gradar och sol.

Det var FSKF´s styrelse som gjorde studieresan till Marsielle. Vi blev mycket väl omhändertagna av våra franska värdar. Våra besök handlade om stadsplanering, kultur och idrott. Det har skett en imponerande stadsomvandling i staden där man vågat investera för att skapa ett modernare Marsielle. Jag blev imponerad av hur man lyckats bygga nytt utan att förstöra gamla miljöer och karaktärer. Jag gillade Marsielle. Åker gärna dit också privat.

När vi besökte den ombyggda fotbollsarenan berättade guiden om att tidernas bästa målgörare i Olympic Marsielle var svensk och hette Gunnar Andersson. Gunnar som kom ifrån Säffle spelade i Olympic Marsielle 1950-1958. Tyvärr kände ingen av oss till honom. Han var relativt okänd i Sverige men mycket uppskattad i Frankrike.

Förra veckan innehöll bland annat ett besök på Privata Affärers seminarium för aktie- och fondsparare. Många olika råd. En del lite motsatta men annat tycktes man vara överens om. Hög medelålder i publiken. Trevligt att få känna sig ung.

Arbetsveckan innehöll bland annat möte med handbollsförbundet, samordningsmöte med fastighetskontoret. Träff med alla bolags- och förvaltningschefer. Då pratade vi mycket om jämställdhet och antidiskriminering. I onsdags hade vi styrgrupp för EuroGames. Positiva besked om både anmälningsläget och sponsorsituationen.

Söndagen den 1 mars 2015

Den här dagen började bra. När jag i morse spelade tennis mot Thomas hade jag faktiskt, om än knappt, ledningen när vi tvingades bryta. 6-6 i game och i 5-4 i  tiebreak när lamporna släktes. Jag tror att detta var andra gången på 13 år som jag lyckats med detta. Kanske borde man öppna en falska skumpa.

Nu hoppas jag att Johan Olsson ska lyckas i femmilen. De har åkt knappt halvvägs och Olsson ör fortfarande bra ifrån sig.

VM-veckan i Falun har varit riktigt rolig att följa. Mest imponerade har jag naturligtvis blivit av just Johan Olsson men också av Charlotte Kalla. Roligt att Sverige lyckas så bra när man är på hemmaplan. Hoppsan nu är Anders Södergren i ledningen. Också en fantastisk löpare som man verkligen skulle unna en framgång till. Men en pallplats för honom är nog att hoppas för mycket.

I fredags var Eva och jag på Cirkus och såg "Livet är en schlager". Mycket trevlig föreställning. Både Helene Sjöholm och Peter Jöback medverkade och de sjunger ju fantastiskt bra. Det har blivit många restaurang- och teaterbesök den senaste tiden. Det är 60-års presenter som jag har haft mycket nöje av. Några aktiviteter återstår.

Arbetsveckan har bland annat innehållit möten med Stockholm Diamond League och Japanska ambassaden. Japaner vill hyra lokaler för hemspråksundervisning och det ska vi naturligtvis hjälpa till med.

I fredags lyssnade jag till Göran Rosenberg som pratade om sin bok " Et kort uppehåll på vägen från Auschwitz". Spännande att lyssna till honom. Självklart angeläget att minnet av Förintelsen hålls vid liv.

I går var vi hemma hos Anders o Elin och firade Lykkes 5-årsdag. Rejält livat förstås eftersom där också fanns många kusiner på Elin sida. Det är roligt med alla barn.

Idag har jag också hunnit med att rensa garaget och köra sopor till Flemingsbergs återvinningscentral. Detta en nödvändighet eftersom jag därefter åkte till Kungens Kurva och köpte mig en ny cykel. Också detta en 60-årspresent. Så nu står det en cykel i garaget istället för gamla sopor.

Söndagen den 22 februari 2015

I går kväll var Eva och jag ensamma för ovanlighetens skull. Förstås mycket trevligt. Jag stod för middagen medan Eva gjort semlor till efterrätt.  På programmet stod att se melodifestivalen i för första gången i år. Visserligen hade jag hört att många tycker att programmen hittills varit dåliga men jag kunde inte tro att gårdagens progarm skulle vara så dåligt. Skämten var under all kritik och flera av artisterna kändes amatörmässiga. Det känns som man skulle behöva se över hela programidén och skapa något nytt.

Betydligt bättre var den underhållning jag tog del av i fredags kväll. Då hade Johan och jag köpt biljetter till Champions of Rock på Globen. Det var en fantastisk föreställning. Peter Johansson var mycket bra och det gällde också de övriga artisterna. Otrolig stämning när konserten avslutades med Bohemian Rapsody.

Denna vecka har jag också haft glädjen att se en del högklassig friidrott. I torsdags kväll var jag på Globen och såg XL-galan. Strålande världsrekord på 5000 meter damer av Genzebe Dibaba. Bland svenskarna märktes bland att Angelica Bengtsson i stavhopp och Michel Torneus som vann stavhopp. Starkt insats också av Andreas Almgren på 800 meter. I går besökte jag SM i friidrott i Sätrahallen. Jag fick förtroendet att dela ut priserna i den kvinnliga kulstötningen. Roligt att se Huddinges Tom Baptiste Kling vinna 60 meter. Bästa presentationen stod nog Irene Ekelund för när hon vann 60 m damer och satte svenskt juniorrekord.

Nu består inte mina veckor enbart av sport och underhållning. Arbetet har bland annat innehållit många möten med olika idrottsförbund. Det är ett fantastiskt engagemang man visar. Ibland skulle jag dock önska mig att man pratade mer om barn- ungdoms- och breddverksamheten än på förutsättningarna för elitverksamheten.  Idrottsnämnden tog i veckan beslut om att bygga en ny träningshall för bandy och skridsko.

Eva har fortfarande ont i sitt ben och får inte stödja på det eller böja knät. Naturligtvis jättejobbigt för henne. Hon kan ta sig fram hjälpligt med kryckor. Nu ska det väl dock bara vara några veckor kvar.

Måndagen den 16 februari 2015

I lördags kväll hade jag mycket nöje. Christer, Karin, Bengt och Gittan hade bjudit mig och Eva på Wallmans restaurang. Det var en födelsedagspresent till mig. Kul att kunna fira sin födelsedags så länge. Än återstår fler aktiviteter.

Det var en fantastisk kväll. Artisterna var betydligt bättre än vad vi hade vågat tro. Det var högt tempo och en spännande blandning av olika typer av musik. Maten var också väldigt god. Mycket skaldjur och fisk. Tack för en mycket trevlig afton.

Under helgen har jag också kunnat glädja mig åt fina svenska skidframgångar. Huddingetjejen Jessica Lindell Vikarby fick brons i alpina VM och Charlotte Kalla vann 10 km i Östersund. Det senare lovar gott inför näts veckas skid-VM i Falun.

I lördags var jag med på invigningen av DIF Boxnings nya lokaler i Birkastan. Det var kul att se allt engagemang bland ledare och aktiva. Många ungdomar både pojkar och flickor. Deras tävlingsläkare, som också är hjärnkirurg, försvarade amatörboxningen och menade att ishockeyn ger betydligt fler hjärnskador. Däremot var han mer kritisk mot proffsboxning och vissa kampsporter.

Söndagen den 8 februari 2015

Det är ett härligt vinterväder ute. Dock blåser det rätt kraftigt. Det ska bli en längre promenad lite senare. Just nu väntar vi på att Lotta med familj ska komma. De har visning på sin lägenhet. Till sommaren flyttar de till ett ny IKEA-hus i Balingsnäs.

I går vad vi hemma hos vänner till Eva i Älta. Vi var i en helt ny lägenhet i ett trevligt område. Det var inte utan att man började fundera på att sälja villan och flytta till lägenhet. Men vi väntar nog ett tag till. Vi bjöds på fantastiskt god mat och mycket angenämt umgänge. Hjortsteken som vi åt kom ifrån en hjort som värden själv hade skjutit.

I torsdags och fredags var jag på konferens med alla förvaltnings- och bolagschefer i Stockholm. Lite spännande eftersom ledningen -  som resultat av höstens val - är ny. Mycket positivt är att de bjuder in till en öppen dialog. Stämningen var också god. Stort fokus på bostadsbyggande. Ett väsentligt större ansvar läggs på de kommunala bostadsföretagen. Alla vi andra har också i uppdrag att medverka till att få till fler bostäder. Vi hade också ett grupparbete kring hur man framgent kan bygga idrottsanläggningar som attraherar de som idag inte är särskilt fysiskt aktiva. Det kändes väldigt bra för mig. Kul att idrottsfrågorna togs upp på konferensen.

Söndagen den 1 februari 2015

Veckan inleddes med att jag stod värd för ett besök ifrån Manchester av min kollega Lee Preston. Jag mötte upp honom på måndag eftermiddag på restaurang Hasselbacken. Där var fullt av blivande gäster till guldbaggen på angränsande Cirkus. Några av dem kände jag igen. På kvällen åt Lee och jag middag tillsammans med min kollega Niklas ifrån Sollentuna. Vi fick uppsöka en mindre restaurang på Djurgården eftersom det var alltför trångt på Hasselbacken.

På tisdagen var det dags för två kortare seminarium. Det första med min ledningsgrupp  och det andra med mina kollegor ifrån länets kommuner. Först var vi i Älvsjö och sedan i stadshuset- Vi gjorde jämförelser mellan England och Sverige. Målen och utmaningarna känns väldigt lika. Folkhälsoperspektivet är styrande i bägge länderna och utmaningen är att få fler att bli fysiskt aktiva. När det gäller organisation och struktur finns stora skillnader. Skolan har en starkare roll i England medan Sverige har en mycket stark folkrörelsetradition. En annan skillnad är att elitverksamhet och dess anläggningar i allt väsentligt är finansierad av sponsorer och sporten själv i England.

När jag gick på sammanträde med idrottsnämnden besökte Lee Tele 2 Arena tillsammans med Torbjörn ifrån Järfälla och Pernilla ifrån Vallentuna. Sedan möttes vi på restaurang Prince på Tolvan. Vi åt en massa olika mycket goda korvar. Rekommenderas.

På onsdag tog Torbjörn över  värdskapet när Lee pratade på en stor konferens på Hasselbacken.

På idrottsnämnden tog man beslut om verksamhetsplanen för 2015  och om att bygga en ny idrottshall i Hässelby.

I slutet av veckan hade jag ett möte med SGA fastigheter om ombyggnad av Hovet och en ny träningshall för ishockey. Ännu inga beslut tagna.

I går var Eva och jag på Dödsdansen tillsammans med Gunilla o Thomas på "Dödsdansen". Det var en 60-årspresent till mig. Mycket bra föreställning och fina skådespelarprestationer av bland annat Lena Endré och Mikael Persbrandt. Sedan bjöds vi också på en mycket god middag på en italiensk restaurang vid Karlaplan.

Söndagen den 25 januari 2015

En vecka med bland utbildning av nya idrottsnämnden och avtackning av den gamla nämnden. Det var spännande att möta den nya. Många ledamöter med bra och begåvade frågor. Flera av dem är mycket unga. Det är bra. Vår verksamhet ska i första hand inriktas gentemot unga och då är det ungdomliga perspektivet bra. Naturligtvis är erfarenhet också viktigt och det finns också i nämnden, även om det ungdomliga inslaget dominerar.

Jag kan erkänna att jag blev lite orolig inför utbildningen när jag såg alla pp-bilder som mina medarbetare hade förberett och då för att det skulle bli alldeles för mycket korvstoppning. Men glädjande nog blev det mycket bra. Alla föredragningar var koncentrerade och vi höll tidsprogrammet perfekt. Nämnden verkade mycket nöjd. Roligt med duktiga medarbetare.

Till det mindre roliga på jobbet just nu hör de kostnadsökningar vi ser på planerade investeringar av nya hallar i staden.  Byggbranschen är het samtidigt som vi ofta tvingas bygga hallar på mark som måste saneras eller på annat sätt anpassas till byggnationen. Desto roligare att vi också 2014 klarar att redovisa ett positivt bokslut. Bra jobbat av hela förvaltningen.

Hemmafronten präglas av Evas brutna ben. Det är naturligtvis jobbigt för henne även om hon har många som gärna hjälper henne. Hon är mycket orörlig. När hon åker bil måste hon använda hela baksätet då hon inte får böja knät. På onsdag blir det återbesök, nya röntgen och beslut om den fortsatta behandlingen. Risken är att hon måste opereras.

Förra veckans löfte om att försöka gå ned i vikt har inte gett något resultat. Nu måste jag skärpa mig. Tyvärr finns det fortfarande kvar av julgodiset. Jag har otroligt svårt att passera dessa skålar utan att ta något.

Söndagen den 18 januari 2015

Söndag morgon. Jag ska snart i väg till Storängshallen för att vara speaker på Scandic Indoor games. Bra tävlingar både på senior- och ungdomssidan. Jag var där också i fredags kväll. Flera riktigt bra resultat. Bl a sprang Alexander Nordqvist 200 meter på 21,86. Det är roligt att hjälpa till på HAIS-arrangemangen. Trevlig stämning och hög kompetens i att se till att tävlingarna fungerar. Några riktigt mångåriga volontärer gör ett fantastiskt jobb.

Den här veckan har det varit riktigt halt ute. Regn på kall mark och sedan frös det igen. Tyvärr drabbade detta Eva. I onsdags föll hon  och bröt ett ben under knät. Man beräknar att det kommer att ta åtta veckor innan hon kan röra sig normalt. Om två veckor blir det återbesök på Huddinge sjukhus och i värsta fall operation. Känns lite taskigt att lämna henne ensam i dag. Som tur är kommer hennes ena dotter med familj över under eftermiddagen.

Jag brukar inte skriva om min vikt och hälsa. men kanske ökar jag pressen på mig själv om jag delar min ambition att gå ned i vikt. Just nu är jag alldeles för rund om magen. Jag skulle behöva komma ned  ca 7 kg för att få godkänt BMI. Och jag kan nog inte skylla på att mina muskler väger för mycket. Så nu får det bli slut på godis och snacks. Motionerar gör jag rätt mycket. Men självklart bra om det kan bli ännu mer av det.

Kommande vecka ska vi ha en hel utbildningsdag med den nya idrottsnämnden. Det ska bli spännande. Jag kommer nog att behöva jobba en del i kväll med att förbereda dragningarna jag ska göra.

Måndagen den 12 januari 2015

Måndag förmiddag. Hemma med förkylning. Dock orkar jag skriva på datorn. Jag trodde igår att jag skulle kunna gå till jobbet men jag tror att det är bra om jag stannar hemma. Jag har fler a viktiga åtaganden på onsdag och jag hoppas kunna förbereda dem hemifrån.

I går hade vi julgransplundring hemma hos oss. Eva hade lagt ned massor av tid på förberedelser. Själv var jag lekorganisatör. Vi bjöd både på mat, lekar, fiskdamm, fika och långdans. Dagen avslutades med pepparkakshuskras. Tyvärr var det många som blev sjuka och lämnade förhinder. För några dagar sedan var det 29 anmälda men vi blev endast 21. Väldigt roligt var det dock inte minst med att se barnens entusiasm för många av aktiviteterna.

I lördags valdes Anna Kindberg Batra till ny partiledare för moderaterna. Jag följde stämman på TV:n. Både hon och avgående ordföranden Fredrik Reinfeldt höll bra anföranden med starkt engagemang för enskilda människors situation. Anna ger på mig ett mycket kompetent och begåvat intryck. Jag tror inte att Stefan Lövén kommer att få det lätt i debatten. Decemberöverenskommelsen innebär dock stora utmaningar för den nya moderatledaren. Hon måste nu visa aktiv oppositionspolitik. Samtidigt tror jag att det är viktigt att man tydlggör maktskillnaden mellan regering och riksdag. Det är viktigt att hitta former som gör att riksdagen inte överlämnar makten till regeringen utan tryggar att det är den folkvalda församlingen som bestämmer. Frågan är om inte december överenskommelsen borde kompletteras med ett  särskilt uppdrag om att just titta på  maktbalansen mellan parlamentet och regeringen.

Trettondagen 2015

Så är snart alla helger passerade. Jag har haft bra helger. Även om familjen både drabbats av magsjuka och förkylningar. Mig drabbade de lindrigt. Julafton firade jag hemma hos Anders med familj. Där var också Johan, min förra fru Berith och Elins mamma med sambo. Vi hade mycket trevligt. Dock blev Ludvig illamående och magsjuk. Eva firade julafton med sin dotter Hanne i Nice. Juldagen och annandagen blev väldigt lugna. På annandagen kväll kommer Eva åter och jag mötte henne vid Arlanda.

Sedan var det dags att åka till Hundfjället för att fira min tidigare 60-årsdag. Vi var sammanlagt 36 personer, varav 32 av oss var där hela veckan. Jag hade hyrt tre stugor och Karin och Christers barn o barnbarn ytterligare en stuga.  Jag delade stuga med Eva, Jonatan o Rebecca samt Lotta med familj. Anders med familj  samt Johan delade stuga med Joakim och hans familj. Även jag bodde i denna stuga i två nätter eftersom Rebecca blev magsjuk och mina söner ville förhindra mig från att bli smittad.

Det blev naturligtvis mycket skidåkning under dagarna. Jag hade inte åkt utför på 13 år men det gick bra. Naturligtvis inte samma tempo som förr. Jag fick till exempel finna mig i att bli frånåkt av Ludvig 7 år. Förkylning gjorde dock att skidåkningen för min del kom att begränsas till fyra dagar. För Eva var det värre hon var förkyld hela veckan.

På nyår hade vi gemensam samling och skålande vid 12-slaget. Nyårssupén åt jag i den tredje av stugorna jag hyrde tillsammans med Gunilla o Thomas, Christer o Karin, Gittan o Bengt samt Mikael o Ariel. De hade gjort fantastiskt god mat. Eva var så förkyld att hon var kvar i vår stuga tillsammans md sina barn.

Hundfjället var mycket barnvänligt. Tyvärr hann vi nog inte ta del av allt utbud. Det blev till exempel aldrig tillfälle att bada i poolen. Genom Trollskogen har jag åkt många gånger tillsammans med Lykke o Ludvig. Fullt av trollfigurer och röster efter hela nedfarten. Längst ner hittade man Valles teater som barnen besökte många gånger.

Den 3 januari var det dags att lite försenat fira min 60-årsdag. Vid lunchtid bjöd Karins familj på korv mm över öppen eld i skidbacken. Pierre var lunchens grillmästare. Trevligt initiativ. Lite senare samling inför middagen i vår stuga. Då kom också Kalle o Kerstin. Erik och Helene kom på fredagen och bodde på Högfjällshotellet.  

Vid samlingen fick jag en massa fina presenter och vänliga tal. Många upplevelsepresenter blev det. Under våren väntar både teater- och restaurangbesök. Av Eva fick jag en TV-inspelning hon beställt ifrån SVT om min farfars bror Yngve Öhman. Det ska bli jättekul att titta på den. Anders med familj och Johan har tidigare gett mig ett stort bidrag till en cykel.

Sedan var det dags att åka på slädar efter scooters till restaurang Gläntan på Hundfjällets topp. Det blev toastskagen, plankstek och creme brulee. Efter en trevlig middag tillbaks till stugområdet. Eftersits hos Eva och mig.

Nu är jag hemma igen. Idag ska jag läsa budgetpapper och förbereda mig för ett nytt spännande år både privat och arbetsmässigt. Tack alla ni som gjorde mitt 60-årsfirande till en toppenupplevelse.

Tisdagen den 16 december 2014

Så har man då fyllt 60 år. Lite blandade känslorna. I många år i arbetslivet var man yngst (och ibland lovande) men nu är den tiden förbi. Nu är det  erfarenheten som är min främsta merit. Samtidigt är det naturligtvis kul att bli firad. På födelsedagen var jag tillsammans med Eva, Johan, Anders, Elin och Signe och åt julbord på Tornvillan. Det ar riktigt trevligt. Inte så mycket folk så vi kunde prata i lugn och ro. Dessförinnan kom Hans A förbi och uppvaktade. Det blev en kort fika och prat om friidrott och Öland innan det var dags för julbord.

På kvällen var vi hemma hos Kerstin och firade tvillingbror Kalle. Kul var det att Kalle fick en cykel och jag fick presentkort till en cykel.  Ett 20-tal släktingar och vänner. Mitt eget firande med släkten blir lite senare i Hundfjället. I går blev jag uppvaktad på jobbet med tal, tårta och blommor.

Julförberedelserna är i fullgång. Nu är julkorten skrivna. Ett antal muggar glögg är uppdruckna och julklappsinköpen har påbörjats. I söndags var vi hemma hos Gitttan och Bengt på julglögg med mera. Dom hade fixat mycket gott.

På jobbet är det fokus på budgetjobbet. Det är inte helt enkelt att få ihop det och det kommer nog att krävas extra insatser under nästa år för att klara budgeten.

Söndagen den 7 december 2014

Jag såg precis Sarah Sjöström vinna EM-guld på 100 meter fjäril och dessutom sätta nytt världsrekord. Otroligt bra. Lite extra kul för mig med Sarah eftersom hon tränar på Eriksdalsbadet. I kväll kan det bli fler medaljer för Sarah.

På jobbet är det nu mycket budgetarbete. Vi har inte nått balans ännu men det måste vi fixa. Det är roligt att vi fått pengar för att kunna förbättra föreningsstödet. Vi måste dock hitta besparingar för att kunna klara utebliven pris- och lönekomp samt begärda rationaliseringskrav.

Den senaste veckan har dock Stockholmspolitiken fått stå i skuggan av händelserna på nationell nivå. Statsministern har ju meddelat att det blir nyval i mars efter att man förlorat omröstningen om budgeten. När man som jag numera står utanför politiken kan man inte annat än att  förvåna sig över att man inte kunde hitta en blocköverskridande överenskommelse. Säkerligen är socialdemokraternas samarbete med miljöpartiet och vänstern en bidragande orsak. Samtidigt kan det bli ett problem för alliansens partier om man är alltför avvisande till samarbete. Det finns nog ett ganska stort stöd för ett blocköverskridande samverkan. Jag hör många säga att (S) och (M) borde bilda regering. Tyvärr är det ju inte säkert att ett nyval löser problemet. Möjligen kan det bli mer accepterat att samarbeta över blockgränser om det återigen inte blir majoritet för något av blocken.

Denna helg blev det två tennismatcher en knapp vinst och en inte lika knapp förlust. Jag har också varit på dansuppvisning där Lykke, snart 5 år, var en dansande och spejande tomteflicka. Ludvig var inte särskilt road av föreställningen.

Söndagen den 23 november 2014

Förnärvarande ganska intensiva veckor. I förra veckan två dagars konferens med SKL. Denna vecka två dagar i Göteborg på "Träffpunkt idrott". På den senare höll jag två föredrag. Jag pratade bland annat om stadens idrottspolitiska program. Vår tydliga folkhälsoprofil tror jag gjorde intryck.

Sedan sist har stadens ledning också presenterat sitt förslag till budget för 2015. Glädjande nog satsas nu mer på idrottsinvesteringar. Det känns bra att man så tydligt understryker idrottens betydelse. Samtidigt kommer vi också under 2015 att få hålla i våra driftpengar för att kunna klara budget. Bland annat får vi ingen kompensation för pris- och lönekomp. Jag  ser dock med tillförsikt på våra möjligheter att klara detta.

Privat har det bland annat varit en del besök på idrottsarrangemang. Förra helgen först innebandy när barnbarnet Ludvig gjorde sin första turnering. Sedan blev det SOC bordtennis med världseliten. Den här helgen har jag varit speaker på friidrottstävlingar och sett Stockholm IBK besegra Skogås/Trångsund i innebandy. Jonatan gjorde en riktigt bra match i mål.

I fredags kväll träffade jag gamla tränarkompisar ifrån Sörskogen. Den här kvällen blev det bowling samt ett besök på puben. Samtal om förr men också om barnbarn och hur man planerar för pension. Också förra fredagen blev det ett pubbesök. Den gången tillsammans med gamla arbetskamrater ifrån tiden då jag jobbade på finansavdelningen i stadshuset.

Nu ska jag snart förbereda veckans arbete. Ett ganska tufft scheman med bland annat planeringsdagar för ledningsgruppen som jag ska leda.

Söndagen den 9 november 2014

Jag sitter och halvtittar på matchen Swansea-Arsenal. Swansea gjorde precis 2-1. Nu har Arsenal enbart drygt 10 minuter på sig att kvittera och avgöra matchen. Hoppas!!

En ganska lugn helg går emot sitt slut. I går blev det besök på Eriksdalshallen och matchen Hammarby-Kristianstad. Kristianstad vände och vann efter att Hammarby haft en klar ledning. Det är en härlig stämning på läktaren och det är trevlig att vara där.

Förra veckan avslutades med att min faster Kerstin firade 90 år. Det var en trevlig fest. Roligt att träffa kusiner och andra släktingar. Tyvärr blir det alltför sällan trots att några av dem bor ganska nära oss.

I veckan har bland annat varit ute med "ambulerande tillsyn" och haft tillsyn över ett antal obemannade hallar. Man får många intryck av både hur det praktiska jobbet fungerar och hur det fungerar för föreningarna. Jag fick möjlighet till ett bra samtal med en ledare för Kungsholmens basket.

Idag har jag också hunnit med att handla skidkläder inför kommande skidresa till Hundfjället. Ser fram emot detta. då ska jag också fira min kommande 60-årsdag tillsammans med bland annat barn, barnbarn samt Evas och mina syskon.

Och nu blev det klart, Swansea vann med  2-1.

Lördagen den 1 november

Lördag morgon. Om en stund ska jag åka till Haninge rackethall för att spela tennis mot Erik. Därefter blir det besök på handikapptävlingar. Jag ska bland annat titta på goalball i Brännkyrkahallen. Sedan blir det besök på kyrkogården och i kväll kommer mina barnbarn. Det blir första gången som Signe kommer att sova här.

Sedan sist har vi bland annat besökt TV-inspelningen av Idol. Man kan inte annat än imponeras av de ungdomar som är med och tävlar. Evas äldsta barnbarn var med och satt intill den gång där artisterna lämnade scenen. Det blev många handslag.

Det är nu klart med nytt idrottsborgarråd. Emilia Bjuggren som tidigare har varit vice ordförande i nämnden är  ny ordförande och nytt idrottsborgarråd. Hon tidigare visat ett stort engagemang i idrottsfrågor och har redan byggt upp ett förtroende i idrottsrörelsen. Jag ser fram emot mitt fortsatta arbete som idrottsdirektör och samarbetet med Emilia. Nu väntar vi på budgetramarna. Förhoppningsvis får vi lite indikationer på fredag då den nye stadsdirektören inbjudit till frukostmöte. Officiellt kommer förslaget att presenteras den 12 november.

I veckan gjorde ett längre besök på Vällingby simhall. Under en timme fick jag vara med vid kassan/receptionen. Nyttig erfarenhet. Inte minst eftersom det slutna kassasystemet var ur funktion och jag därför fick se vilka problem som då uppstår för våra medarbetare.

I morgon skulle min pappa ha fyllt 90 år. Därför känns det extra angeläget att besöka kyrkogården i dag. Pappas tvillingsyster Kerstin är fortfarande i livet och vi ska i morgon på fest för att fira henne. Jag ser fram emot detta. Det blir säkert mycket prat om "gamla tider". Minnet av pappa blir starkare och saknaden gör sig påmind. Men Kerstins barn, barnbarn och barnbarnsbarn skapar också framtidsperspektiv.

Söndagen den 19 oktober 2014

Söndag morgon. Fortfarande mörkt ute. I rummet intill sover Eva. I rummet på andra sidan Evas barnbarn Dinah och Lilja. Vi är barnvakter över helgen. Roligt, i går blev det spel på Xboxen. Matcher bland annat i bowling och friidrott.

Förra veckan fick vi besked om ny tjänstemannaledning i Stockholm och nya borgarråd. Stadsdirektören och hans biträdande känner jag sedan tidigare. De är alla förvaltningschefer och det gagnar för god kontinuitet. Bland borgarråden finns både nya och gamla namn. Två av dem sitter i idrottsnämnden idag. Dock vet jag inte vem som blir idrottsborgarråd. Information senast i morgon när kommunstyrelsen fördelar rotelansvaret.

I förra veckan var jag på två avtackningar. Både för finansborgarrådet Sten Nordin och stadsdirektören Irene Svenonius slutar. Det känns lite vemodigt när en epok tar slut. Dock kul att träffa många gamla ungdomsvänner. Det är märkligt nog på sådana här tillställningar man träffar dem. Stora delar av MUF´s förbundsledning ifrån 70-talet var på plats när Sten avtackades. I veckan hade vi också en lunch med Regina Kevius som nu slutar som borgarråd. Trist. Vårt samarbete har utvecklats väldigt positivt och hennes engagemang för att få fler fysiskt aktiva är inte att ta miste på.

Trots detta ska det bli spännande att möta den nya politiska ledningen. Av det som hittills sagt förefaller idrottsfrågorna behandlas väl. Det verkar också som man vill fortsätta på den väg som staden har slagit in på att bland annat prioritera de grupper som är mindre fysiskt aktiva än andra. Det är ens styrka att det idrottspolitiska programmet antogs i enighet.

Söndagen den 12 oktober

Hoppsan, det var visst ett tag sedan jag senast skrev på denna sida. Naturligtvis har det hänt en del. Förra helgen var t ex Eva och i Vilnius under en förlängd weekend.  En trevlig äldre stadskärna. God och billig mat. Vi hade tur med vädret. Sol och klart väder. Jag besökte KGB-museet. Intressant. Det ger lite perspektiv. Ett folk som har berövats sin frihet åtskilliga gånger. Ett weekendbesök i Vilnius kan vekligen rekommenderas. Drygt en timme på flyget. Dock varning för att ta taxi på gatan. Beställ genom hotellet och Du får ett bra pris. Betydligt billigare än i Stockholm.

I tisdags var jag på ett chefsseminarium anordnat av stadsledningskontoret. Det handlade om bemötande. Mycket sunt förnuft och vikten av att se och lyssna till andra. Det kändes bra med ett seminarium som inte predikande auktoritära ledarmetoder utan istället delaktighet, respekt och öppenhet.

Just nu bär jag på en stegräknare. Ska fortsätta med det månaden ut. Mitt mål är minst 12 000 steg per dag och minst 15 000 steg i genomsnitt. Hittills har jag klarat det.

Som vanligt lite för lite umgänge med barnbarnen. För två veckor sedan var vi dock barnvakter. Som vanligt kul och intensivt. Barnen var dock lite ledsna då deras kanin har rymt och ännu ej kommit tillbaka. I går var vi hemma hos Evas barnbarn. Dinah hade 9-årskalas. Nu, eller strax EM -kval i fotboll.

Söndagen den 21 september 2014

Så är det då en vecka sedan valet avgjordes. I stort gick nog valet om jag trodde. Möjligen hade jag trott att miljöpartiet skulle ha fått ett bättre resultat. Sverigedemokraterna blev nog tyvärr lite större än vad jag räknat med. Nu blir det  spännande hur man ska lösa problemen framförallt på nationell nivå. Det gälle både att tillåta partier att profilera sig samtidigt som man måste få till lösningar som gör att landet kan styras. Jag tror att detta är möjligt. Ska borgerliga partier göra överenskommelser med (S) o (MP) så tror jag att det är en förutsättning att man är överens inom alliansen.

I Stockholm är läget något klarare. (S), (MP) och (V) har fått 50 av 101 mandat och kommer att ta över ledningen. Fi har tre mandat och det ska bi spännande att se om de också kommer att få ingå i den nya majoriteten. Alliansen har 42 mandat och Sverigedemokraterna har fått sex platser i fullmäktige. Vi väntar nu med spänning på vad som ska ske. De borgerliga lämnar successivt över makten och den 20 oktober ska nya borgarråd väljas. Det är klart att jag är spänd på vem som blir nytt idrottsborgarråd. För mig är nog person viktigare än parti.

Helgen har återigen gått i idrotten tecken. Två tennismatcher, bägge med knappa förluster. Det får bli åtminstone en revansch näts helg. I går såg jag mitt gamla p 81 Sörskogen (bilden) samlas igen för att spela match mot 79:orna. Lite effekt av träningen satt uppenbarligen kvar eftersom man vann med 3-0. Idag har jag varit speaker på Källbrinks IP och skol SM i friidrott.

Söndag den 14 september 2014

Valdag. Nu är det sex timmar kvar tills vallokalerna stänger och en spännande valavaka. Det var mycket folk när jag nyligen var och röstade. Det blir säkert en spännande kväll/natt. Johan kommer hit så vi ska följa valvakan gemensamt. Eva är valförrättare och kommer nog inte hem förrän bort mot klockan två.

Allt har ju pekat mot en rödgrön seger i riksdagsvalet. Men otvivelaktigt har de borgerliga gjort en bra valrörelse och de senaste opinionsundersökningarna tyder på att de har tagit in en stor del av försprånget. Risken finns för en ganska oklar situation och att det blir svårt för någon sida att finna en tillräckligt stort regeringsunderlag. (S) och (M) ser ut att tappa väljare. Detta trots att både Reinfeldt och Lövén inger stort förtroende.  Kanske framstår de som alltför lika. Jag hör många föreslå att de borde bilda gemensam regering. Jag kan också se fördelar med en sådan lösning men jag tror samtidigt att bägge partierna skulle förlora väljare på det och att skulle öka attraktionen hos andra partier - tyvärr även Sverigedemokraterna.

För egen del ser jag också med spänning på valet i Stockholm. Jag skulle tro att framgången här blir större för Fi och (MP) än vad den blir i riksdagen. Fi kommer säkert in i stadsfullmäktige. Jag tror också att sverigedemokraterna kommer in, dock tror jag inte att de får så många mandat. Stor risk också för en rörig situation i stadshuset. Inom mitt område idrotten har det funnit en stor samstämmighet mellan partierna. Man har varit enig om det idrottspolitiska programmet. Dock finns det skillnader i prioritering av och tempot kring anläggningsutbygganden samt också kring konkurrensfrågor. Det kommer att bli en spännande höst.

Söndagen den 7 september 2014

Ett fantastiskt höstväder. Solen har strålat hela lördagen och söndagen. Tur, inte minst för oss som arrangerat och deltagit i olika idrottsarrangemang under helgen. I lördags var jag med och firade Stora Mossens idrottsplats som fyllt 80 år och idag var jag inbjuden till invigningen av den nya konstgräsplanen på Hässelby IP.

I veckan har vi haft dialoger med ishockeyförbundet om bland annat taxor och standarden på våra anläggningar. I slutet av veckan möte med Stockholms idrottsförbund om bland annat anläggningssituationen och idrottslyftet.

Tyvärr hörs det inte så mycket om idrotten i valrörelsen. Ändå betyder den mycket för många. Det ser ut att bli en spännande sista vecka. Risken är stor att det blir en ganska rörig situation efter valet. Det är knappast troligt att någon av statsministerkandidater får en majoritet i riksdagen bakom sig.

Förra helgen besökte jag Helsingfors och träffade då bland annat Helsingfors stad. Jag hade också möjlighet att se finnkampen och se hur man genomförde arrangemanget i Stockholm. Det mesta tycker jag att vi gör bättre men lite kan vi lära av.  I går kväll var Eva och jag hemma hos Erik o Helene på en god och trevlig middag. Snart är det dags för en ny tennismatch med Erik. Idag blir det en kvällsmatch.

Söndagen den 24 augusti 2014

Ett Sverige präglat av valrörelse. Jag tycker att det är bra att flyktingfrågan kommit upp och vårt ansvar för människor i andra länder. Bra att politiken är tydlig med att vi har ett internationellt ansvar även om det kan kosta oss pengar. Självklart ska Sverige fortsätta att vara ett föredöme. Annars tycker jag fortfarande att diskussionen i valrörelsen är alltför ytlig och att debatten och nyhetsförmedlingen blir alltför förenklad.

I går var Eva och jag på en mycket trevlig kusinträff hemma hos Christer och Karin. På slutet av kvällen en del politiska diskussioner. Jag hamnade i rollen av försvarare för offentlig verksamhet och att skattebetalarnas pengar inte ska användas till orimliga vinster till privata skolor eller privata vårdgivare. I grunden försvarar jag dock privata alternativ och anser att de flesta av våra privata utförare gör ett bra jobb. Fel görs både i kommunal verksamhet och privat verksamhet.

I måndags hade vi ett heldagsmöte med styrgruppen för EuroGames. Fantastiskt roligt med engagemanget hos alla medverkande. Dock återstår mycket att göra och många frågetecken måste rätas ut. Men jag tror att vi kommer att lyckas.

I veckan genomfördes också DN-galan. Mycket publik och fina resultat bl a på 5000 meter och i spjut.

I dag var Johan här och åt. Trevligt. Tidigare gräsklippning och jag råkade klippa av elsladden till gräsklipparen. Två proppar gick. Tack och lov att det inte hände något värre.

Söndagen den 17 augusti 2014

Valrörelsen är nu i full gång. Låt oss hoppas att de mer ideologiska skillnaderna får komma fram i debatten och att TV´s journalister inte lyckas snuttifiera debatterna. Jag hoppas också att det internationella perspektivet stärks i debatten. Det var bra att Fredrik Reinfeldt i sitt anförande i lördags tog upp och agerade för att Sverige ska gå före i flyktingmottagandet. Många samtal på jobbet handlar just nu om opinionsmätningar och gissningar om valresultatet. För mig är det viktigt att vårt ordinära jobb inte tappar tempo i väntan på valresultatet.

Den gångna helgen har varit full av jobbengagemang. I fredags kväll besökte jag Spånga IP och finalen i SEUKI. Tyvärr stördes matchen av ett kraftigt åskregn. I dag var vädret bättre och jag hann med ett besök på Bromstens IP där den nya konstgräsplanen invigdes.

I går var Eva och jag på outlet i Barkarby och jag köpte lite nya kläder. I tisdags hade vi nöjet att besöka kulturfestivalen i Stockholm.

Söndagen den 10 augusti 2014

Arbetsveckan dominerades av den tragiska olyckan vid Tanto standbad. Eng ung man förolyckades efter att ha fallit i vattnet. Uppgifterna om vad som hände går delvis isär. Den närmare utredningen får klaragöra vad som har hänt. Inget tyder dock på annat än att det var en olyckshändelse som ingen kan anklagas för. Även om bryggan redan uppfyllde rimliga säkerhetskrav har idrottsförvaltningen tillsammans med stadsdelsförvaltningen redan vidtagit åtgärder för att förbättra säkerheten på bryggan. Den formella invigningen av badet skulle ha skett i onsdags. Den inställdes dock med hänsyn till den omkomne och dennes anhöriga. Badet har blivit oerhört populärt.

I tisdags gjorde Eva och jag en utflykt med picknic till sjön Trehörningen vid Paradiset i Huddinge. Vi var nästan alldeles ensamma. Det var skönt att kunna bada utan alltför många människor i omgivningen. Sjön ligger fantastiskt vackert i det mycket fina skogsoområdet.

I torsdags besökte jag fotbollsturneringen SEUKI på Spånga IP. Det är ett antal somaliska lag ifrån olika länder I Europa som deltar i turneringen. Kul att de valt Stockholm och Järvaområdet.

I går provade Eva och jag på att bada våra fötter i en balja fylld med småfisk. S k fiskmassage. De åt av det döda skinnet på våra fötter. Ganska festligt och lite mjukare blev fötterna.

Söndagen den 3 augusti

Fortsatt tryckande värme. På sitt sätt härligt, men man orkar inte göra vad man borde göra. Trädgården får nog vänta ett tag till.

Den gångna veckan har präglats också för mig av Pride. I onsdags besökte jag ett seminarium om HBTQ och idrott. Kul att höra om Kiruna hockey som vill profilera sig som ett "öppet" lag och som nu har tröjor i regnbågens färger. Fia deltog i debatten och var den som var mest genomtänkt. På kvällen besök på Pridepark. Platsen var Östermalms IP så idrottsförvaltningen kunde bidra med en bra anläggning. En härlig artistparad och en fylld idrottsplats. Fantastisk avslutning av Conchita Wurst. I lördags stod jag vid Stureparken och följde tåget. Det tog mer än två timmar för dem att passera. En härlig blandning av olika deltagare, naturligtvis HBTQ-rörelsen men också politiska partier, poliser, militärer och olika idrottsklubbar. EuroGames var med. Eva gick i gruppen "Stolta Föräldrar".

Veckan innehöll också ett besök på Tele2 Arena och matchen BP-Torino. Som väntat Italiensk seger men starkt av Brommapojkarna att ta sig till tredje kvalomgången av Europa League. I fredags ett besök på Svenska Friidrottsförbundets seminarium kring internationella evenemang. Kul att höra om Göteborgs strategi. Roligt också att se Umeå. En fin stad med många träbyggnader men också nya moderna bostäder i vackert läge vid Umeå älv.

Söndagen den 27 juli 2014

Första arbetsveckn efter semestern är avklarad. Det blev mycket städning och sortering men också en del planering inför hösten. Dessutom möten kring EuroGames. Vår nya projektledare har startat sitt arbete. I nästa vecka genomförs Pride och det innebär aktiviteter i syfte att marknadsföra EuroGames.

Antalet sommaröppna lunchrestauranger i Älvsjö är relativt få. Det har inneburit att vi gjort små lunchutflykter både till restaurangen vid Långsjöbadet och till Herrängens gård. Mycket trevliga upplevelser.

Det har varit ett fantastiskt högsommar väder. Som tur är fungerar ventilation och kyla på jobbet, men hemma är det för varmt. Det var också väl varmt i tennis tältet i torsdagskväll när Erik och jag spelade en tennismatch. Jag lyckades avgöra till min fördel i tiebreak. Ingen av oss lyckas dra fördel av serven. Det är i huvudsak i den andres servegame vi tar på poäng. Ett uppenbart utvecklingsområde. 

Helgen har jag till störst del ägnats åt veteran-SM i friidrott. Många timmar blev det i speakertornet på Källbrink. Värme var påtaglig men idag kl. 11.00 kom det en riktig åskskur och många blixtar. Nedslag ganska nära idrottsplatsen.

Det är fantastiskt att se alla fina prestationer. Mest imponerad
blir jag av de äldsta åldersklasserna. Äldste deltagare var 95 år. Han ställde upp i olika kastgrenar. Den höga värmen gjorde naturligtvis att inte minst långloppen blev väldigt krävande. Som vanligt svarade Huddinge AIS Friidrott för ett mycket bra arrangemang.

Tisdagen den 22 juli 2014

Så är då semestern slut och sommarvärmen är tryckande. Men jag ska inte klaga. Vi har haft härliga dagar hela sommaren. Förra veckan avslutades med en härlig vistelse på Ornö tillsammans med barn och barnbarn. Vi hyrde samma hus som förra året. Huset på ca 500 kvm fyllde vi snabbt. Vi var 16 (elva vuxna och fem barn) i familjen men vi gladde oss också över olika gäster i veckan. Erik och Helene var där en kväll och natt. Sedan var det Joakim och Åsas tur tillsammans med barnen Fanny och Dante. En dag var vi på skytte i Ornö. Vi var lite tveksamma först men vi hade riktigt trevligt. Jonatans flickvän Rebecca fick det bästa resultatet i prickskyttet medan Johan lyckades träffa en lerduva.

Veckan innan var Eva och jag på en tvådagarsresa till Gävle. Vi åkte tåg t o r. Det fungerade riktigt bra. Gävle visade sig vara en riktigt trevlig stad med många fina miljöer. Vi hann med ett besök på Furuvik.

Sommaren har också besått av fotbolls VM. Brasiliens insats blev en besvikelse. Det kändes som om det inte var ett helt fungerande lag. Att Tyskland blev världsmästare måste betraktas som rättvist även om de inte var mina favoriter.

Tordagen den 3 juli 2014

Hemma igen efter 11 dagars semester på Island och i England. Här hemma pågår Almedalsveckan och TV:n är fylld av mängder av inslag. Tyvärr saknar jag mycket av visioner i debatten. Det internationella perspektivet är också väldigt litet. Med viss nostalgi minns jag 60- och 70-talsdebatterna där idéerna var betydligt tydligare. Kanske bidrar journalisterna till att "snuttifiera" debatterna genom att aldrig låta deltagarna prata till punkt och kräva enkla snabba svar. Att både regeringspartiet och socialdemoraterna framstår som väldigt kamerala bidrar naturligtvis till övriga partiers ökande opinionsstöd. Samtidigt är det uppenbart att allianspartierna framstår som mest regeringskompetenta. Det rödgröna alternativet är betydligt mer oklart.

Nu till semestern. På midsommarafton åkte vi till Reykjavik. Tidig morgon. Vi landade redan kl. 09.00 (isländsk tid). Väl framme träffade vi Karin o Christer samt Gittan med familj. Syftet med resan var bland annat att lite försenat fira Gittans 60-årsdag. Gittan hade hyrt ett hus i vilket vi alla kunde bo. Första dagen åkte vi ut till Blå Lagunen och fick härliga varma bad. På kvällen en god middag som Gittan bjöd på allt för att fira hennes födelsedag. På lördag gjorde vi en heldagsutflykt med buss och tittade på Island fantastiska natur. Det blev både vattenfall, vulkanberg och naturligtvis gejsrar(bilden). På söndagen hyrde vi bilar och åkte på egen hand runt på ön. Avslutade dagen med en hummermåltid.

På måndag morgon åkte de övriga hem medan Eva och jag fick ytterligare halv dag innan vi skulle vidare till England. Jag hann med att träffa en isländsk kollega som är chef det största badhuset mm i Reykjavik. Han visade upp en del av stadens idrottsanläggningar för mig.

Sedan vidare till England och Cornwall. Efter att ha övernattat utanför Heathrow tog Eva och jag en långfärdsbuss till Cornwall och Penzance. Bussen tog nio timmar så vi fick chans att se en hel del i Cornwall innan vi var framme. I Penzance bodde vi i tre dygn på ett B&B. Vi gjorde långa promenader efter kusten och besökte bland annat en fantastisk utomhusteater med utsikt över havet.

De fyra sista dagar bodde vi på ett stort pensionat/hotell vid S:t Ives. Hotellet var inte det modernaste. Vi blev ganska missnöjda initialt eftersom inte WI-fi fungerade på rummet som var utlovat. Dock fungerade det i sällskapsutrymmena, så vi kunde hålla kontakt med omvärlden. Vi hade halvpension. Middagen var väl vad man kunde vänta sig i England nämligen ganska smaklös. Men man åker ju inte till England för matens skull. Inte heller för vädret. Dock visade sig detta var över förväntan och betydligt bättre än i Sverige. Också vid S:t Ives blev det långa promenader längs kusten.

Under resan har vi också kunnat följa VM i fotboll. Det ska bli spännande att följa fortsättningen. Ännu är det väl inget lag som ser ut som slutsegrare men så är det väl nästan aldrig. Det viktigaste är ju att kunna spela bättre och bättre för varje omgång. Svårtippat.

Söndagen den 15 juni 2014

En vecka med många olika händelser. För första gången på länge var jag på skolavslutning. I torsdags var det avslutning för Ludvig som nu gick ut ifrån förskoleklassen på Skapa-skolan. Jag träffade många andra mor- och farföräldrar som naturligtvis var lika stolta som jag för sina barnbarn. Många ansikten kände jag igen sedan lång tid tillbaka. Också Eva var på skolavslutning. För henne var det sista skolavslutningen på Utsälje. Detta eftersom hon nu går i pension. Kommande år lär hon prioritera skolavslutningarna för sina barnbarn. Det är en stor omställning för Eva. Många av samtalen hemma har handlat om hennes pensionering. Jag tror att hon gör helt rätt. Dock får hon nog vänta ett antal år tills att jag följer hennes exempel.

I går var vi på överraskningsfest. Eva syster Gittan har nyligen fyllt 60 år. Gittans barn hade samlat många av hennes både nya och gamla vänner till en fest ute på deras sommarställe på Värmdö. Vi var nog minst femtiopersoner. Eftersom Gittan och jag en gång var klasskamrater blev det också tillfälle för mig att träffa en del gamla vänner.

Idag har det varit en del jobbaktiviteter. Dels återinvigning av Vanadisbadet och sedan besök på handbollsturneringen Eken Cup. Trevliga söndagsnöjen.

Nu står TV´n på för ytterligare en match i fotbolls-VM. Nu spelar Ecuador mot Schweiz. I fredags såg jag en höjdarmatch. Det var när Holland besegrade världsmästarna Spanien med hela 5-1. En mycket bra och underhållande match. Holland blir farliga i detta VM.

Söndagen den 8 juni 2014

Söndag morgon. Fantastiskt väder med klarblå himmel. Snart blir det en tur till Ågesta och en löprunda. Sprang senast i fredags och behöver verkligen komma i gång med löpningen. Tennisen räcker inte för att få tillräckligt bra kondition. Johan vill att jag ska springa midnattsloppet. Tveksamt, däremot hoppas jag kunna vara med på Bellmanstafetten i augusti.

Helgen har varit lugn. Lite shopping. Känner mig faktiskt utvilad. Idag ska jag iväg på invigningen av två konstgräsplaner på Kärrtorps IP.

I onsdags fyllde Anders 33 år. Eva och jag var hemma hos dem. Det är alltid trevligt att träffas. Glada barnbarn . De är ganska olika men härliga var och en på sitt sätt. Lilla Signe är nu över 7 månader. Otroligt vad fort det går.

Under arbetsveckan blev vi bland annat klara med ärendena till kommande nämnd. Flera principiella ärenden såsom renovering av Åkeshov, nya taxeprinciper samt nya fördelningsprinciper. Vi hade också möte med friidrottsförbundet angående Finnkampen mm. I tisdags hade vi en sommaravslutning med alla förvaltnings- och bolagschefer. Även pensionerade chefer var med och jag tror nästan att de var i majoritet. Det var en trevlig kväll även om vi hade dåligt väder. Vi satt i ett partytält vid villa Bergshyddan och regnet vräkte ned utanför.

Söndagen den 1 juni 2014

På bilden, min son Johan som igår sprang maran på 3,44. Därmed slog han med bred marginal min tid ifrån 1988. Eva och jag följde maran ifrån Söder Mälarstrand. Förutom Johan bevakade jag några vänner och bekanta. Vi hann se Johan passera 2 gånger på Söder Mälarstrand innan vi begav oss till stadion för att se honom springa i mål. Tyvärr tappade han lite av sitt 5 minuter/km tempo den sista milen. Det var jätte trångt på stadion men vi träffades så småningom på slänten öster om Östermalms IP. Han hade naturligtvis ont i fötter och knän men i övrigt pigg.

Den här veckan har vi haft en förlängd weekend p g a Kristi Himmelsfärd. Jag var även ledig på fredagen. Som vanligt lite tennis, trädgårdsarbete, och löprunda på Ågesta. Johan tycker att jag borde satsa på Midnattsloppet. Min egen ambition är Bellmanstafetten med jobbet. I dag ska vi hem till Evas yngsta barnbarn Lilja som fyller 4 år.

Arbetsveckan bestod bland annat av ett möte med EuroGames. Jag räknar nu med att staden kommer att ta ett större ansvar för arrangemanget som vänder sig idrottande HBTQ-personer. Arrangemanget genomförs sommaren 2015 och kommer att sätta färg på Stockholm. Förmodligen kommer jag att ta över ledarskapet för den gemensamma styrgruppen mellan staden och EuroGames.

Söndagen den 25 maj 2014

I dag högsommarvärme och EU-val. Eva och jag var nyss och röstade. I vallokalen trodde man på högt valdeltagande. Tidigare idag hann jag med en löprunda i Ågesta. Det kändes bra efter tre mycket intensiva arbetsveckor och helger. Kommande vecka blir lugnare eftersom Kristi Himmelfärdshelgen står för dörren.

I förra veckan hade Stockholms idrottsnämnd besök av idrottspolitiker och tjänstemän ifrån de andra nordiska huvudstäderna. Besöket var fyllt av studiebesök på olika anläggningar: Stora Mossen, Stadion Högdalens skatepark, Tele 2 Arena och Eriksdalsbadet. Men vi hade också överläggningar och erfarenhetsutbyte. Utmaningarna är i mycket detsamma. Vi pratade mycket om hur vi ska nå nya grupper och öka den fysiska aktiviteten i hela befolkningen. Folkhälsoperspektivet har blivit tydligare i alla länders idrottspolitik. I några länder tycks man ha kommit längre i samarbetet med skolan och fått ett ökat intresse hos dem för rörelse och fysisk aktivitet.

I tisdags hade vi idrottsnämnd. Denna gång var nämnden på besök i våra lokaler i Älvsjö. Vi ordnande en rundvandring och bjöd på en sommarbuffet. Bland besluten märktes en beställning av ny konstgräsplan vid Grimsta IP och byggande av en ny hall vid Grimstaskolan.

Söndagen den 18 maj 2014

Två intensiva veckor går emot sitt slut. Förra helgen var jag i Manchester på studieresa tillsammans med mina kollegor som kultur- och fritidschefer i länets kommuner. Vi reste ut på onsdag eftermiddag och var inte tillbaka förrän sent på söndag kväll. Vi studerade deras arbete med kultur och idrott. Det mest intressanta var den stora vikt staden fäster vid idrott och kultur som instrument för hela samhällsutvecklingen. Manchester växer på befolkningsmässigt och ekonomiskt och har efter London den starkaste tillväxten i England. Vi såg bra exempel på hur man integrera bredd- och ungdomsverksamhet med elit och profession inom bägge verksamhetsområden.

Vi gjorde många intressanta studiebesök och hade spännande samtal med representanter för the City of Manchester. Vi tittade på bägge de stora fotbollsarenorna, en rad andra idrottsanläggningar, bibliotek, skapande konstmuseum och teatrar. Vi hann också med några museum.

Umgänget var också mycket trevligt med kollegorna ifrån de andra kommunerna. Vi var alla mycket nöjda och hade mycket trevligt tillsammans.

Trevligt var det också i går när jag träffade tretton av mina gamla klasskamrater. För 45 år sedan gick vi ut 8:an och splittrades därefter i olika klasser. Vi var hemma hos mig då vi blev färre än vi hoppats på. Det blev en sen afton. Jag kom inte i säng förrän efter kl. 03.00 och var uppe 07.00 för att städa lite efter festen. En av de som var med igår hade jag inte träffat på 45 år. Kul att träffa honom och de övriga. Nu siktar vi fem år framåt på fentioårsjubiléet 2019.

Söndagen den 4 maj 2014

En intensiv helg är på väg att avslutas. På TV pågår Agenda med en partilederdebatt. Just nu debatterar man försvarsfrågan. Knappast den fråga som avgör vad jag kommer att rösta på. Under helgen har jag hunnit med två tennismatcher, gräsklippning, fönstertvätt, varit på jobbet och arbetat, hälsat på Fia som fyllt år och en hel del annat. Det är en bra känsla när man känner att man hunnit med och fått en hel del gjort.

I onsdags var det valborgsmässoafton och Eva firade sin födelsedag. Traditionsenligt bjöd vi smörgåstårta innan vi gick ner till Sjödalsparken. I Sjödalsparken blev jag besviken eftersom vi inte fick höra några vårsånger. En i och för sig duktig kör sjöng istället gospel. Men på Valborg ska det vara vårsånger.

Den formella arbetsveckan var återigen kort. Just nu är det väldigt svårt att hinna med allt på ordinarie arbetstid. Inte minst drabbar det mötesschemat. Men nog är ledigheterna härliga.

Söndagen den 27 april 2014

Nyss tillbaka ifrån en helg i Göteborg. Tillsammans med Erik o Helene åkte vi i fredags till Göteborg med det s k Blå tåget. I dag åkte vi tillbaka. Blå tåget är ett tåg med gammal service, riktig restaurangvagn och en pianobar. Vi åt en utmärkt middag på vägen ned. På hemfärden blev det en fika för Eva och mig i pianobaren. Vi hade fina dagar i Göteborg. Promenader i Slottsskogen och Majorna. Middag på Liseberg och senare på lördagkväll besök på Lisebergsteatern. Vi såg en lättsam och trevlig revy med Claes Månsson, Annika Andersson och Jessica Andersson i huvudrollerna. Resan till och i Göteborg bestod mycket av trevligt umgänge med Erik o Helene.

Arbetsveckan bestod bland annat att jag träffade ett antal kommun- och idrottsföreträdare ifrån Finland. Jag berättade både om landets- och stadens idrottspolitik. En intressant reaktion jag fick var att man uppfattade vårt stöd till idrotten större än vad stat och kommuner ger  Finland.

I onsdags hade ledningsgruppen en planeringsdag. Vi pratade mycket om styrningsfrågor. Vi noterade att styrningen sker på många olika sätt och att vi måste bli bättre på att hålla ihop styrningen. Stämningen var god och vi kunde också se att mycket av det vi pratade om för ett år sedan nu är genomfört.

Annandag påsk april 2014

En härlig påskhelg är snart slut. Våren har verkligen gjort entré. Vi har hunnit med flera promenader i naturen. På påskafton gick Eva och jag en promenad på Västra Kungsholmen, Kristineberg och Fredhäll. Nya bostadshus har på Hornsberg ersatt gamla industrier. Nya fina och attraktiva boendemiljöer har skapats. Sedan tog vi bilen till Södermalm och besökte Fotografska museet. I går var jag själv ute  Nackareservatet. Promenaden inleddes med att jag vandrade upp för Hammarbybacken var efter jag t o r till Hellasgården.

I torsdags hade vi alla barn och barnbarn hemma. Också Erik o Helene var med. Klassiskt påskfirande men också lite födelsedagssång till Johan som fyllt 30 år. I går firade vi ett annat födelsedagsbarn. Det var Lotta som fyllde 36 år.

I onsdags var jag på kvartsfinal i SM i handboll. Det var Hammarby som på hemmaplan slog Kristianstad. (Nu står det 1-1 i matcher). Jag var riktigt upplyft efter matchen. Spänning, bra spel, rolig speaker och entusiastisk publik. Tyvärr har jag inte möjlighet att se nästa hemmamatch. Den spelas nu på onsdag.Söndagen den 13 april 2014

Jag har haft ovanligt många läsare på min hemsida denna vecka. Över 400 stycken. Jag tackar mina släktingar Marcus och Margareta för att ni givit mig reklam på Facebook. Tyvärr har jag inte hunnit med mycket annat än att skriva dagbok de senaste åren, Så småningom hoppas jag också kunna datera upp också de övriga sidorna.

Den här helgen är Eva på resa till Bratislava och Wien. Helgen blev således lite långtråkig. Man har blivit bortskämd med att få leva med Eva. Jag har dock varit i Spånga och övervarat  invigningen av ett nytt utegym. I dag tittade jag på när Ludvig deltog i en fotbollsturnering på Källbrink. Och i lördags morse spelade jag tennis mot Erik. Idag har jag också hunnit åka till återvinningscentralen med trädgårdsavfall.

I torsdags fyllde Johan 30 år. Eva och jag bjöd honom på middag på Las Ramblas på Hornsgatan. Mycket gott. Vi åt förstått Tapas. Vi kommer att fira Johan lite mer på skärtorsdagen när både han och våra övriga barn och barnbarn kommer hit.

Arbetsveckan har bland annat bestått av möten med schackförbundet, Ängby fäktning och hallar.nu. Det är många som vi vill att vi ska få till fler anläggningar.

I tisdags bjöd Stockholm stad alla Stockholmare som tagit SM-guld på en mottagning i stadshuset. Det var över 200 medaljörer som samlades. De är alla mycket glada och uppskattande över stadens initiativ.


Måndagen den 7 april 2014

Den senaste veckan har i stor utsträckning präglats av diskussioner efter den fruktansvärda dödsmisshandeln av en Djurgårdssupporter i Helsingborg förra söndagen. Det känns bra att motreaktionen blivit så stor, men det är också hemskt att den ska krävas att ett människoliv ska gå till spillo innan tillräckligt många reagerar. Efter att ha följt sett TV-programmet tvingas jag dock konstatera att vissa supportrar inte ha förstått faran i att hetsa stora grupper med negativa ramsor och slagord. Det är bara att hoppas att de positiva krafterna blir segrande.

Jag hade i onsdags förmånen att se handbollslandslaget slå Tyskland med 30-25. Roligt med segern med framförallt med den glada och positiva stämningen på läktaren. Handbollen lyckas skapa glada familjeaktiviteter vid sina landskamper. Om nio dagar ska jag se Hammarby handboll i kvartsfinal och hoppas att  då åter att jag ska mötas av en positiv läktarkultur.

I går var jag hemma hos Anders o Elin och träffade då förstås mina barnbarn. Med Ludvig pratade jag fotboll och lilla Signe log och skrattade även i famnen hos sin farfar. Lykke dök upp i bland med hög hastighet. Tempot hos henne är inte att ta miste på.

Arbetsveckan bestod bland annat av ett besök på Stockholms Idrottsförbunds årsmöte. Det känns som att vi har ett bra samarbetsklimat. Dock är deras krav och förväntningar på kommunerna att få till fler anläggningar inte att ta miste på. I radion hör jag nu att DIF hockey ökat sin ledning mot Västerås till 6-1 och är på god väg tillbaka till SHL.

Söndagen den 30 mars

Bilen tvättad och rengjord samt sommardäcken på. Härligt och det är bara mars. Det blev också en löprunda på Ågesta, 6 km. 38 minuter knappast något rekord men nu kan det bara bli bättre. Ingen tennis idag. I går en tuff match mot Erik som denna gång gick i min favör.

I går var jag på grabbmiddag (gubbmiddag). Det är sällan jag bara umgås med enbart killar. Det var en gammal ungdomskamrat som bjöd hem både nya och gamla bekantskaper. Trevligt. Också intressant att vi män faktiskt blir lite mer ödmjuka med åren och blir bättre på att prata relationer och känslor.

Veckan har bland annat innehållit en träff med några av mina gamla klasskamrater för att förbereda en större klassfest i maj. På jobbet hade vi ett stort möte inför det kommande eventet EuroGames sommaren 2015. Det är en stor internationell idrottstävling för i första hand HBTQ-personer. Det är ett arrangemang som kommer att märkas i Stockholm. Inom idrottsförvaltningen tar vi tillvara på detta och genomför nu utbildningar för alla medlemmar kring HBTQ-frågor.

Söndagen den 23 mars 2014

Den här helgen har Eva och jag besökt Plevnagården i Malmköping. En weekend på detta mysiga ställe var en födelsedagspresent till mig ifrån Eva. Vi hade mycket trevligt och åt en god middag tillsammans i går kväll. Malmköping har många fina byggnader. Kvarteren runt Storgatan och Kungsgatan är riktigt trevliga. Många antik- och nostalgiaffärer. Man förvånar sig dock över hur annorlunda det är i Sörmalnd mot vad det är i Stockholm. Malmköping känns verkligen som en avfolkningsort även om det är trevligt.

I förra veckan hade jag för första gången inbjudit alla avdelningschefer och enhetschefer till ett gemensamt lunch - lunch seminarium.  Totalt cirka 20 personer. Jag var mycket nöjd med konferensen. Vi pratade bland annat kring framtidsfrågor och hur vi bättre ska kunna inkludera och välkomna fler i våra verksamheter. Jag har fått många positiva kommentarer efter konferensen vilket känns väldigt bra.

Den här helgen har naturligtvis också inneburit lite eget tennisspelande. Matchen mot Thomas blev först på eftermiddagen idag. Den tiden passade uppenbarligen Thomas bättre. Han var helt överlägset. Mot Erik gick det bättre i går morse. Våra matcher numera mycket jämna.

Jag har nu börjat spela Quizz på mobiltelefonen. En mycket populär app som prövar allmänbildningen. Hittills lite fler segrar än förluster men det som avgör mest är vilka ämnen man får tävla i. När jag får välja blir det olika val beroende på vem man spelar emot.

Söndagen den 9 mars 2014

Veckans roligaste händelse var att Joakim och Åsa i onsdags fick en son. En lillebror till Fanny. Nu har mina föräldrar fem barnbarnsbarn. Tyvärr hann pappa inte uppleva några av dem och tyvärr inte heller sina barnbarn. Mamma fick uppleva alla sina barnbarn och även Ludvig, nu 6 år, kort innan hon avled.

Ludvig och Lykke var här några timmar idag när Elin, Anders och Signe var på IKEA. Det blev spel på Xboxen men också lite kurragömme i trädgården. Idag hade vi en riktigt vårdag med mycket sol. Efter att Ludvig och Lykke åkt hem blev det lite trädgårdsarbete. Tidigt att den 9 mars kratta löv.

Jag har haft en intensiv arbetsvecka. Många ärenden skulle göras klara inför nästa idrottsnämnd. Lönesättandesamtal, möte med Hammarby hockey, fackliga förhandlingar, träff med byggföretag, överläggningar med fastighetskontoret, träff med roteln, husmöte, föredrag inför arbetsledarutbildning och avstämningar med de närmaste medarbetarna. Trots att det är mycket trivs jag när det är hårt tempo. Motsatsen skulle jag ha betydligt svårare med. Mellan möten naturligtvis en hel del andra uppgifter.

Helgen har också inneburit två tennismatcher. Förlust mot både Erik o Thomas. Lite tungt, men jag tror att det framförallt berodde att de spelade bra. Nu har jag bokat tider för revanschmöten nästa helg

Söndagen den 2 mars 2014

Två veckor sedan jag skrev senast. Förklaringen är att vi under föregående helg besökte London. Det var Eva, jag, Anders, Johan och Ludvig som besökte senna fantastiska stad. Huvudmålet för resan var fotbollsmatchen på Emirates Stadium mellan Arsenal och Sunderland. En fantastisk upplevelse. Som väntat seger till Arsenal. Hög kvalitet på fotbollsspelet. God ordning på och kring arenan. Vi var således mycket nöjda med besöket. Vi hann också med att shoppa på Arsenalbutiken och dricka öl på puben. För Ludvig blev det en "Coke".

Vi träffade också goda vänner ifrån Huddinge inför och under matchen. Håkan, Anette och deras söner Niklas och Tobias. Johan och Niklas har spelat innebandy i samma lag och Eva och jag har träffat Håkan o Anette på föräldrarbänken i innebandyn både i Sverige och Serbien. Tillsammans med dem gick vi efter matchen på en italiensk restaurang på kvällen.

På söndagen såg vi OS-finalen i ishockeyn på ett Sports café nära Picadilly Circus. Flertalet var ifrån Kanada på cafét och de var naturligtvis mycket glada över resultatet. Vi hann också med shopping, flera pub- och restaurangbesök samt att se musikalen " Les Miserables".

Väl hemma på igen på tisdag kväll blev det en intensiv arbetsvecka. Möten med Djurgården hockey, olympiska kommittén och interna diskussioner kring investeringsplaneringen.

På onsdag kväll var vi hemma hos Anders med familj och firade Lykke som fyllde 4 år. Lykke tog hand om presenteran redan innan vi kommit in i villan. De av mig inköpta monsterdockorna verkade hon gilla. Dock inte lika säker på att alla vuxna var lika imponerade.

I fredags kväll var vi hemma hos Kerstin och Kalle tillsammans med Gunilla och Roland. Trevligt och påfallande många skratt.

Under helgen som vanligt några tennismatcher. Resultatet meriterar mig knappast för Wimbledon, men trevligt ändå.

Söndagen den 16 februari 2014

En fantastisk idrottshelg är på väg att ta slut. Jag tänker inte särskilt på att Arsenal slog Liverpool, men det var också trevligt. Jag syftar naturligtvis på de fantastiska OS-gulden i skidstafett för både damer och herrar. Mest imponerande var naturligtvis Charlotte Kallas upphämtning och spurtseger på sista sträckan men det var definitivt åtta hjältar som låg bakom guldmedaljerna. Alla förtjänar att hyllas.

För mig blev det också mycket sport. Tennis mot Erik i går och Thomas idag. sammanlagt 11-11 i game. Mer nöjd med insatsen mot Thomas än den mot Erik. Erik spelade nog sin bästa tennis hittills och jag förlorade första set. Tog dock ledningen i andra, men då tog timmen slit. I går blev det också besök både på konståkningstävlingar i Husby och friidrottstävlingar i Sätra.

I fredags hade vi ett möte mellan alla idrottschefer I Stockholms län och Stockholms idrottsförbund. Det är roligt att träffa Stockholms idrottsförbund därför att de har ett tydligt breddperspektiv i sin verksamhet och vill i likhet med kommunerna förhindra för tidig och för långt driven elitsatsning. Sedan har de naturligtvis många önskemål gentemot kommunerna om till exempel fler anläggningar. Men det är ju knappast konstigt.

I måndags var det möte med alla förvaltningschefer i staden. Roligt med beskedet att stadens ekonomi är god. Det ger trygghet i verksamheterna och gör också att staden har råd med angelägna reinvesteringar, ny infrastruktur och bostäder.
 

Söndagen den 9 februari 2014

Så är då ordningen återställd i tennisen. Thomas tog en rejäl revansch idag. Vad var annat att vänta? Nu gäller det att ladda inför nästa veckas match.  Också större idrottstävlingar är på tapeten. OS har inletts med två svenska silvermedaljer. När Marcus Hellner vann idag var speaker på friidrottstävlingar i Storängshallen. Spontana applåder när jag via mikrofon meddelade att Hellner blivit tvåa.

I fredags kväll åkte Eva och jag till Gripsholms värdshus. Vi åt en god middag, sov över i mysigt rum och fick också en god frukost. Lite lyx och väldigt trevligt. Maten på Gripsholms värdshus var klart bättre än på andra herrgårdar och slott som erbjuder motsvarande weekendvistelser. 

I veckan hade vi idrottsnämnd. Ganska få beslutsärenden så mötet gick snabbt. Verksamhetsberättelsen godkändes och många riktade uppskattning gentemot förvaltningen för ett bra arbete. Vi gick dessutom med överskott om drygt 6 mnkr.
Med idrottsnämnden gjorde vi också en bussrundtur i fredags. Vi tittade på vintersportanläggningar. Tyvärr var vädret bedrövligt. Plusgrader och regn. Fantastiskt av våra medarbetare att trots väderförhållande kunna få till fungerande skidspår.

Söndagen den 2 februari 2014

Så har det äntligen hänt, det som inte skulle kunna hända. Efter 12 år och säkert över 300 matcher lyckades jag för första gången vinna i tennis över Thomas. Det stod 5-3 när tiden var slut för vår tennistimme. Så just nu känns det som att det inte gör något att Sverige förlorade VM-finalen i bandy.

I fredags var Eva och jag tillsammans med Lotta o Jonatan samt Gittan o Bengt på Galenskaparna. Mycket bra föreställning. Många underfundiga texter men också mycket musikalitet. Mest uppskattar jag Claes Erikssons monologer. Han har en fantastiskt förmåga att använda ord på ett överraskande sätt.

I veckan påbörjade vi inom idrottsförvaltningen utbildningen kring HBTQ-frågor. Både spännande och intressant. Tanken är att all personal ska gå igenom utbildningen. Sedan får vi skäl att diskutera hur vi på bästa sätt ska kunna använda kunskapen i vår verksamhet och hur vi ännu bättre ska kunna inkludera alla inom idrotten.

I går kväll var Eva och jag hemma hos Lotta med familj och tittade på melodifestivalen. Dinah är en stor Yohio supporter. Så det var ju skönt att han gick till final. Denna gång tyckte jag faktiskt att rätt låtar vann.  


Måndagen den 27 januari 2014

Efter två veckors strul med IT-uppkopplingen tycks vi nu ha fått den tillbaka. TV:n fungerar åter men kraften i datorerna är låg. Tillslut lyckades jag komma in på denna sida.

Vi har haft en ganska lugn helg. Två tennsismatcher, en seger och en förlust. Eva var med några av sina barn och såg Jonas Gardell. Hon var mycket nöjd med föreställningen. Jag besökte Björkängshallen och såg Huddinge slå Åkers med 7-2. Ser fram emot kommande play off och eventuella kvalspel till allsvenskan.

Johan har åkt på semester till Thailand. Vi har kontakt med honom via Messenger och Whats Up. Fantastiskt med denna teknik.

I tisdags träffade jag några gamla klasskamrater och planerade för vår gemensamma klassfest i vår. Otroligt, det är 45 år sedan vi gick ut och splittrades på olika linjer i nian. Det är kul att träffa dem. Trots olika liv finns det något som binder oss samman.

I förra veckan blev vi klara med bokslut och verksamhetsberättelse. Skönt att återigen kunna redovisa ett positivt resultat och en väldig massa bra verksamhet.

Söndagen den 19 januari 2013

Två intensiva veckor har nu gått med många spännande händelser. Förra söndagen hade vi till exempel julgransplundring hemma hos Eva och mig. Vi var 30 personer varav sex barn. Tyvärr blev Ludvig sjuk så både han, Elin och Signe tvingades stanna hemma. Anders och Lykke fick dock ta med sig gottpåsar ifrån fiskdammen till den hemmavarande familjen. Vi bjöd på köttgryta, lekar, fika, dans kring granen och fiskdamm. Det hela avslutades med att så kallat pepparkakshuskras. 

I onsdags lämnade vi såsom tjänstemän tillsammans med PwC vår rapport kring möjligheterna att arrangera vinter OS i Stockholm. Vi bedömer att ett OS i Stockholm är möjligt, att det kan genomföras till förhållandesvis låga kostander men att det ändå innebär ett stort ekonomiskt åtagande och också ekonomiska risker. Vi avrådde därför staden ifrån att gå vidare med en ansökan inför 2022. I fredags meddelade finansborgarrådet att han inte avser att gå vidare med frågan och att inte heller han anser att projektet är tillräckligt säkert ur ekonomisk synpunkt. Sten Nordin öppnar dock för en ansökan inför 2026 vilket jag tycker är mycket bra. Om vi får längre utrednings- och planeringstid tror jag att förutsättningarna kan förbättras.

När OS-debatten var som hetast fick jag ställa upp i en TV-debatt i Aftonbladet angående ishockeyn i Stockholm. Min utgångspunkt var att förbättra för bredden och att kunna ge fler möjlighet att spela hockey. Några av mina motdebattörer fokuserade mer på elitverksamheten.

I fredags kväll var jag speaker på friidrottstävlingar i Huddinge. I dag var Eva och jag på så kallad ölskola  Vi fick testa ett antal olika ölsorter. Roligt och intressant. Bland annat tyckte jag att ett öl gjort på råg var väldigt gott.

Måndagen den 6 januari 2014

Ett nytt år och snart är jullovet klart. Det känns bra. Vi har haft det ganska lugnt, men vi har också hunnit umgås med familj och släkt. Jag känner mig inspirerad inför nya uppgifter på jobbet under det kommande året. Det kommer att bli många utmaningar och spännande händelser. Valet i höst kan naturligtvis innebära en del förändringar. Detta år fyller jag 60. Kanske något att fira hela året. Jag har redan en del idéer och tänker tjuvstarta i februari med att åka till London och se Arsenal spela fotboll.

I dag minns jag särskilt min mamma som idag skulle ha fyllt 101 år. Det är nu snart sex år sedan hon gick bort. Men hon finns fortfarande, liksom pappa, kvar i tankarna. Pappa dog ju tyvärr alldeles för tidigt för över 40 år sedan.

I dag är det dags att ytterligare förbereda vårt stora åtagande under julhelgen, nämligen julgransplundringen. Nästa söndag är vi drygt 30 personer som kommer hit för att kasta ut granen. Barnaskaran växer och nu är det åtta kids i åldern 0-8 år. När vi började traditionen var det bara två barn. Det blir naturligtvis lekar, dans kring granen, fiskdamm och lite mat. Det hela brukar avslutas med att barnen krossar pepparkakshusen.

Nyårsafton firades traditionsenligt med Evas systrar och deras män. Vi var hemma hos Gittan och Bengt. Väldigt bra att det var så nära. Endast 10 minuters promenad. Vi hade som vanligt mycket trevligt. God mat, familjespel och lite gott vin och champagne. Eva och jag hade gjort förrätten, gratinerad hummer.

I går var Eva och jag tillsammans med våra äldsta barnbarn och såg Disney on Ice på Globen. Vi tyckte väl så där om föreställningen. Snygga dräkter och bra skridskoåkning men ibland lite segt. Jag hoppas att Dinah och Ludvig uppskattade showen.

Söndagen den 29 december

En härlig julhelg är på väg att avslutas. Jag har all anledning att vara nöjd. Ett trevlig julafton hemma hos Anders med familj. Berith och Johan var också där liksom Elins bror Martin med familj. Vi fick en härlig jullunch innan tomten kom. Både barn och vuxna verkade nöjda med sina presenter. Själv fick jag både skjorta, klocka, bok, pussel och familjespel och lite annat. Barnen lekte bra med varandra så att vi vuxna kunde ägna oss åt sällskapsspel.

Nyårsdagen inleddes med stavgåing. Det behövdes. Senare under dagen besökte vi Fia och Johanna och hos dem träffade vi Johannas föräldrar. Det var första gången jag träffade dem. Det var en mycket trevlig bekantskap. På annandagen blev det stor familjemiddag hos Erik och Helene. Vi var nog minst 20 personer. Traditionsenligt bjöds det på kalkon. Barnen fick julklappar. Annandagsmiddagarna har förändrats de senare åren. Nu är det plötsligt sex små barn som sätter prägel på tillsställningen. Det känns bra att de tycks ha verkligt roligt med varandra.

Under helgen gjorde Eva och jag ett kortare besök i Norrköping. Vi shoppade lite men vi hann också besöka både stadsmuseet och arbetarnas museum. Det är intressant att se hur man verkligen tagit till vara på de gamla industrierna i Norrköping och gjort dem till platser för möten och kultur.

Bilden från annandagen, i från vänster Fanny, Lilja, Ludvig, Dinah, Lykke och Signe.

Söndagen den 22 december 2013

Två dagar kvar till julafton. Snart är alla julklappar inköpta. Inte alldeles lätt att komma på bra presenter till alla. Just nu känns det svårast att komma på något bra till Eva. Men jag kommer säkert på något. På julafton ska vi hem till Anders o Elin med familj. På juldagen till Fia och Johanna och på annandagen blir det släktmiddag hos Erik o Helene. Vi själva har gäster först på julgransplundring den 12 januari.

Arbetsveckan har bestått av många och långa diskussioner kring ett eventuellt vinter-OS i Stockholm 2022. Vi är nu snart klara med den rapport som ska utgöra underlag för våra politikers ställningstagande om Stockolms stad ska stödja en eller ansökan eller ej. Samtalen med politiken kommer säker att pågå också under mellandagarna.

Idrottsförvaltningen har i dag kommit i centrum på ett litet annat sätt. Inte utan stolthet har vi stått värdar på Kärrtorps IP för manifestationen mot nazism och rasism. Fantastiskt att över 15 000 människor slöt upp. Ett bra bevis för att de främlingsfientliga krafterna är små, men tyvärr ofta alltför högljudda.

Söndagen den 15 december 2013

En härlig skidhelg för Huddinges duktiga alpina åkare. Både Jessica Lindell Vikarby och Mathias Hargin kom i dag tvåa i WC-åkningar i dag. Bägge seglar upp som stora OS-hopp och de har naturligtvis Flottsbro som hemmabacke. En backe som nu diskuteras för vinter-OS 2022.

Det har varit två intensiva veckor. På jobbet både arbete med verksamhetsplan och en utredning kring Stockholms stads möjligheter att arrangear vinter OS 2022. Vi är snart klara med utredningen och det är många som med spänning väntar på resultatet. För drygt en vecka sedan var jag i Lausanne och träffade internationella olympiska kommittén. Det var ett spännande möte. Jag var imponerad av alla proffsiga föredragningar.

I veckan fyllde jag år Förra söndagen hade vi huset fullt av folk. Det var barn och barnbarn samt Evas och mina syskon med respektive. Alltid kul att träffa dem.  Det blev naturligtvis lite Game box med Ludvig. I dag har jag varit och sett på Ludvig när han spelade sin första fotbollsturnering. Också det naturligtvis väldigt roligt.

I går kväll var Eva och jag hemma på en trevlig middag hos Hans o Nina. Vi hade mycket trevligt och bjöds på god mat och dryck. Vi träffade också värdarnas goda vänner Charles och Maud. Samtalen handlade bl a om resor, aktieplaceringar, äldrevård och idrott.

Nu börjar det snart bi aktuellt att fundera på julklappar. Ännu är ingen inköpt. Däremot har jag nu skrivit årets julkort.

Söndagen den 1 decemeber 2013

Första söndagen i advent. Dagen började med tennis mot Thomas. I dag spelade han alldeles för bra för att jag skulle ha en chans. Jag undrar om jag någonsin kommer att slå honom. Och andra sidan blir det ju bra träning för mig. Sedan iväg till Eriksdalshallen. Där pågår fortfarande SOC/bordtennis. Jag hann se två semifinaler. Nu hemma en stund och sedan snart iväg först till Lotta med familj och sedan till Anders med familj. Vi ska lämna lite adventspresenter.

I går var vi hemma hos en kusin till Eva tillsammans med Evas systrar med män och ytterligare en kusin till Eva. Det var en trevlig kväll. Det blev inte för mycket nostalgi utan faktiskt många andra samtal. Eva och jag tycker att vi reser mycket men igår fick vi höra många reseberättelser som var vida större än våra.

På jobbet har vi nu gjort färdigt ärendena inför kommande nämnd. Bland annat förslaget till verksamhetsplan. I tisdags hade vi en presskonferens inför EuroGames. En tävling i 27 olika idrotter som arrangeras av HBTq-rörelsen. Jättekul att man väljer att arrangera tävlingarna i Stockholm. De innebär att vi inom idrottsförvaltningen kommer att jobba mycket med HBTq-frågorna under 2014. bland annat ska vi anordna utbildning för såväl medarbetare som idrottsrörelsen.

Ett annat arrangemang som Stockholm nu överväger är vinter-OS 2022. Svenska olympiska kommittén har gjort en intresseanmälan och frågan utreds inom staden. Jag har fått förtroendet att följa med SOK till IOK i Lausanne som observatör under nästa vecka. Det ska bli mycket spännande. Jag måste dock vara tydlig med att staden inte tagit ställning till om man vill stödja en ansökan eller ej. Fört måste de ekonomiska förutsättningarna klargöras. Men visst vore det kul.

Söndagen den 24 novemeber 2013

Nu har jag läst på Facebook att Elin o Anders nu bestämt att namnet på deras nyfödda blir Signe. Bra val. Signe har varit det troliga namnet alltsedan födelsedagen så det var ingen överraskning. Jag ska försöka hinna med att åka över till dem idag.

Igår var vi hemma hos Rolf och Britt-Marie i Uppsala. Rolf är gammal vän sedan ungdomsåren även om han är 15 år äldre än jag. Många samtal både kring minnen men också om många aktuella samhällsfrågor. Med på minnen var också goda vänner till Rolf ifrån Södertälje.

I måndags var jag på middag tillsammans med centralföreningen för idrottsföreningens främjande. Jag fick tillfälle att prata med ordföranden i RF Karin Mattsson vilket ar väldigt positivt. Vi pratade bland annat om arenakrav, möjlighet att nå inaktiva ungdomar och de kommande tävlingarna EuroGames i Stockholm sommaren 2015.

I veckan hade vi också besök av våra kollegor på idrottsförvaltningen i Helsingfors. Vi pratade bidragssystem och idrottspolitiskt program- Fler likheter än olikheter. Men vi har säkert mycket att lära. Denna vecka fick vi också beslut i idrottsnämnden om investeringsplaneringen och i kommunfullmäktige om budgeten för 2014.

Söndagen den 17 november

Åter en härlig höstdag. Solsken och nästan 10 grader. Fantastiskt. På förvaltningen får vi dock problem med att fixa is på våra skridsko- och bandyplaner. Men och andra sidan blir ju fotbollssäsongen förlängd. Förra veckan avslutades med ett besök på Eriksdalshallen och handboll mellan Hammarby och Eskilstuna. I dag blir det Djurgården och innebandy för damer. Jag önskar dem naturligtvis all framgång men det blir svårt att vara allt för entusiastisk då dagens motstånd är Huddinge. 

I går kväll var vi på en mycket trevlig femtioårsfest. Min kusin Bo har nyss passerat femtioårsstrecket. Det är sådant som får en att inse att man blir äldre. Jag har alltid upplevt Bo som mycket yngre och så är det naturligtvis också. Det var roligt att träffa flera kusiner, faster och alla kusinbarn. Naturligtvis en del mer samtal av nostalgikaraktär. Både kring roliga minnen och kring de svårigheter vi delat genom åren.

Dagarna på jobbet är fortsatt intensiva. Jag har lite svårt att hinna med. Samtidigt många roliga möten med medarbetare och föreningsfunktionärer. I måndags träffade jag företrädare för bland annat Spånga basket och de berättade om den framgångsrika ungdomsverksamhet de anordnar efter skoltid.

Innan det i eftermiddag blir besök på Eriksdalshallen tänkte jag förbereda några presentationer på engelska och också besöka mitt kontor i Älvsjö för att städa lite på skrivbordet.

Söndagen den 10 november 2013

Förra helgen var vi i Paris. Därför inga noteringar förra söndagen. Det var första gången jag besökte Paris. Staden överträffade mina förväntningar. Några problem med att prata engelska var det inte. Jag hade fått för mig att fransmännen inte ville eller kunde prata engelska men av det märkte vi inget.  Eva och jag var turister. Vi besökte ett antal av de klassiska platserna. Alltifrån Versaille till Eiffeltornet. Klart att vi också var i Montmartre och Notre-Dame. Utsikten ifrån Sacré-Coeur var fantastisk. Kanske var det ändå miljön med den lokala känslan som var det som jag gillade mest. Massor med restauranger med god mat och gott vin.

Några dagars ledighet gör dock att det stressar till sig ordentligt på jobbet. Vi är inne i en ganska intensiv period inte minst med arbetet att ta fram en ny verksamhetsplan. Härtill kommer att jag fått uppdraget att utreda Stockholms möjligheter att stödja en ansökan om vinterolympiad i Stockholm 2022. Vår rapport ska vara klar den 18 december. Det innebär just nu många spännande kontakter med SOK.

Den sena vintern och det varma vädret har gett oss problem med att få igång skridsko- och bandyplanerna.  I fredags lyckades dock våra duktiga medarbetare på Zinken se till planen fungerande inför Hammarbys match på arenan.

Idag ska jag se ett annat Hammarby. I eftermiddag blir det att sitta på läktaren i Eriksdalshallen och se handboll i allsvenskan.

Innan vi åkte till Paris hann vi också med ett besök och Anders med familj och då umgås med vårt det tredje barnbarnet.

Söndagen den 27 oktober 2013

Veckan stora händelse är naturligtvis att jag i torsdags fick mitt tredje barnbarn. Det vill säga att Ludvig och Lykke fick en syster och Elin och Anders fick en dotter. En fantastisk händelse. Familjen mår bra och den lilla tjejen fick komma hem redan i fredags. Eva och jag var snabbt där och besökte dem alla. Jag var barnvakt i torsdags kväll och fick glädjen att meddela Ludvig o Lykke att de fått en lillasyster.

Just nu är det söndag eftermiddag. Jag har precis sätt reprisen av Skavlan och intervjun av Malala och hennes far. Fascinerande. Vilken tjej, men också en väldigt klok pappa. Budskapet att inte klippa någon sina vingar gick verkligen hem.

Också denna vecka har varit mycket intensiv. I söndags kväll var jag tillsammans med idrottsnämnden på Tele 2 Arena. Det är en fantastisk arena där man, trots storleken, kommer riktigt nära spelarna. Tyvärr förlorade Hammarby med 1-0 mot Degerfors. I måndags kväll hade vi avslutande organisationskommitté med arrangörerna för finnkampen. Kul att friidrottsförbundet är glada över stadens insatser.

I tisdags hade vi idrottsnämnd. Nämnden fattade bland annat beslut om att bygga tre nya inomhushallar för bollsport. Glädjande besked till alla som efterfrågar fler tider. Nu gäller det att få fart på byggprocessen.

I onsdags träffade jag några klasskamrater ifrån den klass som gick ut åttan för snart 45 år sedan. Vi ska ordna en jubileumsfest. Det ska bli kul. Och på torsdag kväll var det dags att vara barnvakt inför den verkligt roliga händelsen - ett barnbarn till. 

Söndagen den 20 oktober 2013

I går hade vi huset full av barn och barnbarn. Vi bjöd på köttfärslimpa och glass. Som vanligt hög stämning. Dinah och Ludvig spelade  på X boxen. Sedan var det mycket kurragömmalekar med barnen. Lekledare fick de av våra barn som inte har egna barn vara. Småbarnens föräldrar behövde uppenbarligen vila.

Innan de alla kom såg jag sista perioden mellan Stockholm IBK och Myrängen i IBK. När jag kom stod det 2-4 men Stockholm lyckades vända och vinna med 5-4. Johan gjorde det snygga och nödvändiga kvitteringsmålet 4-4.

Arbetsveckan innehöll bland annat presentation av budgetförslaget för Stockholms stad 2014. Finansborgarrådet hade kallat alla förvaltningschefer till information i stadshuset. Det var ett positivt budgetförslaget. Ambitionen avseende bostadsbyggande höjs ytterligare men staden visade också stor medvetenhet om att investeringar i infrastruktur skolor samt idrottsplatser och idrottsanläggningar måste hänga med.  Idrottsnämnden fick en höjd ram 2014 för att bygga både konstgräsplaner och nya inomhushallar.

I fredags var Eva och jag på Stockholm Open. Vi fick se spännande och högklassig tennis. Försökte lära mig lite inför de matcher jag själv spelade i går och idag.  Det kändes tyvärr inte som att kunskapen omedelbart resulterade i bättre spel.

Söndagen den 13 oktober 2013

Nyss hemkomna från en weekend på Gimo herrgård i fantastiskt Brittsommarväder. För mig var det lite nostalgi. För drygt 20 år sedan var vi där ett antal somrar med våra barn. Vi hade då den speciella uppgiften att ha tillsyn av herrgården eftersom kursverksamheten då gjorde paus. Gimo herrgård ägdes mellan 1935 och 1992 av Medborgarskolan/Moderaterna. Under 70-talet var jag ofta där både som kursdeltagare och kursledare.

Men Gimo herrgård har också haft en stor betydelse för mina föräldrar. Min mamma var anställd där innan mamma och pappa gifte sig. Och det var faktiskt på Gimo de träffades i samband med att pappa var där på kurs. De hade också sin bröllopsfest på herrgården efter att de 1950 gift sig i Skäfthammars kyrka.

Det var kul att komma tillbaka. Jag har inte varit på Gimo sedan verksamheten såldes 1992. Idag drivs där kurs- och konferensverksamhet men man erbjuder också olika typer av weekendpaket. Mycket var sig likt men visst kunde man se en del förändringar. Och tavlan på Arvid Lindman hängde fortfarande uppe.

Söndagen den 6 oktober 2013

Så har då höstförkylningar drabbat framförallt Eva men också lite mig. Eva har varit hemma ifrån jobbet sedan i onsdags och har jobbigt ont i halsen. Min förkylning är lite lindrigare men det blir nog att hålla sig hemma idag. Som tur är kan jag ju jobba lite hemifrån. Jag måste förbereda några presentationer och också ta fram en PM om förutsättningar för EM fotboll i Stockholm.

Den här veckan har det känts som jag hunnit med jobbet. I måndags kväll var jag på en föreställning som förvaltningen var medorganisatör till. Det var psykiskt funktionshindrade ungdomar som tävlade i en egen melodifestival. Det fantastiskt att se deras glädje. Förmåga men också förutsättningarna var lite blandade. Men engagemanget var inte att ta miste på. Nåra var också fantastiskt duktiga.

I onsdags var jag bjuden till lunch i stadshuset som gavs för Portugals president. Med var också kungen, drottningen samt Victoria och Daniel. Det är spännande att vara med och se hur det går till. Jag hade också trevliga lunchsamtal med Sveriges tidigare ambassadör i Moskva och en medarbetare på Portugals ambassad i Stockholm. Maten var naturligtvis inte att klaga på.

I fredags träffade jag Djurgården hockey och diskuterade med dem hur de skulle kunna utveckla sin verksamhet i Husby och Järvafältet. I går tog jag en promenad med stavarna. Kanske lite dumt med tanke på förkylningen. Sedan såg jag Jonatans och Johans lag i innebandy ta en ny seger. Riktigt trevlig match.

Söndagen den 29 september 2013

Söndag förmiddag. Nyss hemkommen ifrån Källbrink och tennis mot Thomas. Förlust som vanligt men trevligt ändå. Resultatmässigt gick det bättre mot Erik i går då jag lyckades vinna. I går hann jag också med att både besöka kontoret i några timmar och ta en promenad i Huddinge centrum och titta på 1000 meter konst. Trevligt evenemang men framförallt roligt att träffa gamla vänner ifrån tiden som anställd i Huddinge kommun.

Arbetsveckan bestod bland annat av ett besök på Forsgrenska badet och möte de anställda. Trevligt samtal. Stort engagemang för att hjälpa och stödja människor att bli mer fysiskt aktiva.
.
I veckan hade vi också idrottsnämnd. Trevlig stämning även om några viktiga frågor antingen återremitterades eller bordlades. Detta p g a pågående budgetförhandlingar. Om ett par veckor får vi besked om förutsättningarna inför 2014.

Snart ska Eva o jag iväg och fira Evas syster Karin nyligen fyllt år.

Söndagen den 22 september 2013

Höstdagjämning, men åter en fantastiskt fin helg. Både höst och sommar 2013 slår, åtminstone hittills, de flesta rekord i solhänseende. Härligt. Dock fick vi några rejäla skurar i veckan. Men det behövdes verkligen.

I går var det lite nostalgi. Det pojklag jag var ledare för under knappt 10 år (Sörskogens IF´s p 81:or), där Anders var en av spelarna, hade en återförening efter cirka 15 år. Det var match mellan p 81 och gamla p 79. 79:orna vann. Orken hos dem var något bättre vilket säkert berodde på att man hade fler avbytare. Tyvärr var Anders förhindrad. Dock jättekul att träffa både gamla ledarkompisar och grabbarna i laget. Den gamla grusplanen i Sörskogen är nu ersatt av en fin konstgräsplan.

Anders träffade jag dock i dag. Ett kortare besök under eftermiddagen hos hela hans familj. De bjöd på god lunch. Nu ser de fram (och jag) fram emot familjens tredje barn.

Arbetsveckan bestod bland annat av två planeringsdagar med ledningsgruppen. I stället för ett dyrt konferenshotell valde vi att hålla till på två simhallar, Västertorp och Vällingby. Värdefullt att samtidigt få tillfälle att träffa trevliga medarbetare på våra anläggningar.

I måndags träffa jag kollegor ifrån hela landet inom ramen för ett nätverk som SKL tagit initiativ till för förvaltningschefer med ansvar för idrottsfrågor. Det är påtagligt att Stockholm kommit långt med våra strategidiskussioner och med vårt idrottspolitiska program. Vi jobbar nog mer medvetet än många andra kommuner att främja fysisk rörelse hos alla.

Måndagen den 16 september 2013

I går var det dans på slottet. Kanske var det därför jag inte hann skriva på denna sida i går. Stockholm stad uppvaktade kungen i anledning av att han innehaft tronen i 40 år. Många skålade på Norrbro och sedan inbjöds vi alla att dansa på den inre borggården. Det blev lite sväng om tillsammans med Eva. En rolig fest till bra musik.

I lördags firade Eva och jag att vi har varit tillsammans i tolv år. Lite röda rosor och en middag på hemmaplan var mitt bidrag. Av Eva fick jag en ostbricka med knivar. Det känns viktigt att fira den här typen av jubiléer. Det ska bli många fler firanden framöver.

I lördags hann jag också med att vara med på invigningen av konstgräset på Tanto BP. Idrottsnämnden, förstärkt av några medarbetare på förvaltningen, spelade en fotbollsmatch mot Reymersholm.

Under den gångna arbetsveckan hann jag bl a med om att arrangera en konferens med cirka 100 deltagare ifrån länets kommuner och de olika idrottsförbunden kring regionala idrottsanläggningar. Konferensen blev riktigt lyckade och alla verkade vara överens om att jobba vidare med idén om regionala anläggningar.

Tillsammans med Djurgårdsledningen var jag i torsdags på hovet och såg på matchen mellan Djurgården och Troja/Ljungby. Efter att legat under med 0-2 vände Djurgården och vann matchen med 3-2. Dock krävdes det förlängning.

I tisdags fick jag förmånen att vara speaker vid kommunalmästerskapen i friidrott. Trevligt och roligt sätt att komma i kontakt med många medarbetare.

Söndagen den 8 september 2013

Söndag morgon en fantastiskt solig och härlig finnkampshelg. Som idrottsdirektör har jag förmånen att få följa finnkampen bägge dagarna från Kungliga Läktaren. En verklig förmån. Det var många bra prestationer igår. Unga Irene Ekelund vann 100 meter mycket imponerande. På 5000 meter avslutade Charlotte Fougberg på ett imponerande sätt när hon sprang ifatt täten och till slut klart vann loppet. Staden har ett stort ansvar för arrangemanget och många medarbetare gör fantastiska insatser för att få tävlingarna att fungera.

Jag kan också se tillbaka på en intensiv arbetsvecka. I torsdags hade vi ett seminarium kring hälsofrågor med chefer och hälsoombud. Ett intressant föredrag som bl a handlade om vikten av bra ledarskap, kulturen på jobbet och varje medarbetares egna ansvar. I fredags hade jag en träff med Hammarby fotboll om avtal  avseende Årsta IP. Vi har lite olika utgångspunkter, men jag tror dock att vi ska hitta en lösning som är ok för oss bägge.

Vi lyckade också i början av veckan komma överens med Svenska Simförbundet om villkoren för deras nyttjande av Eriksdalsbadet. Det kändes också bra.

Måndagen den 11 november
Söndagen den 25 augusti 2013

En intensiv vecka är snart slut. Det började med en kraftig förkylning som lyckligtvis gick över efter ca tre dagar. I tisdags och onsdags var jag i Luleå på konferens med kultur- och fritidschefer. Jag var rätt bekymrad över flygresan men det gick bra. Locket för öronen var nog värre än normalt.

Det är intressant att träffa kollegor ifrån övriga landet. Tyvärr saknades både Göteborg och Malmö. Det spännande att se hur man använder både kultur och idrott för att stärka attraktionen till sina kommuner. Jag tror dock att Stockholm har kommit längre i utveckla arbetet för att främja folkhälsa och fysisk aktivitet för alla. Vi besökte bland annat en kombinerad boule- och skateanläggning. Här blandades olika generationer på ett mycket positivt sätt.

På torsdag kväll var jag på DN-galan. Kanske var unga Irene Ekelunds prestation på 100 meter den allra roligast. Hon slog två världsstjärnor. Många fantastiska presentationer näven om fler guldmedaljörer ifrån VM inte lyckades lika bra som i VM.

Tennissäsongen är i fullgång. I går hade Erik o jag hjälp av en tränare igår. Han hjälpte oss med att få till våra surfar lite bättre. I dag spelade jag mot Thomas. Försökte då praktisera tränarens råd. Rytmen börjar komma men kraften lämnar en del i övrigt att önska.

Söndagen den 18 augusti 2013

Söndag morgon. Vi kom hem ganska sent i går kväll efter att ha besökt Södermalm för att följa Midnattsloppet. Vi inledde dock kvällen på Mosebacke och restaurang Etablissemanget. Vi blev oerhört positivt överraskade av den höga kvalitén på maten. Verkligen värt att rekommendera. Sedan gick vi vidare till Sofia kyrka för att försöka se Johan och Daniel som sprang loppet. Johan såg vi aldrig. Daniel såg dock oss och hejade glatt. Midnattsloppet är en fantastisk folk- och motionsfest som verkligen var värd att uppleva. Johan sparng på dryga 45 minuter.

Också föregående helg var präglad av idrott. Då var Eva och jag på en förlängd weekendresa till Belgrad för att följa innebandyturneringen Belgrade Open. Johan och Jonatan var med och spelade för deras gamla lag. Laget kom fyra i turningen av totalt 16 lag. Det var de svenska lagen som dominerade tävlingen. Segrarna kom ifrån Göteborg. Det är kul att få följa ett lag nära. Vi bodde på samma hotell och sågs således både vid frukost och efter matcher. Middagarna på kvällarna intog dock oftast Eva och jag själva. Värmen var enorm. Ca 38 grader i skuggan. Vi orkade inga långa promenader. Istället blev det en del bad i floden Sava.

Nu är det också full fart på jobbet. En bra sommar på idrottsförvaltningen gör att ekonomin ser ok ut. Jag tror inte att vi behöver tvingas till några akuta åtgärder under hösten. Fortsatt återhållsamhet och arbete för långsiktiga kostandsminskningar är dock nödvändiga. En del förberedelsearbete inför DN-galan och finnkampen.

I morgon är det 40 år sedan min pappa gick bort. Jag kommer att åka till kyrkogården senare idag. Jag tänker ofta på honom och fortfarande dyker han ibland upp i mina drömmar. Det känns trist att han inte fått uppleva både sina barnbarn och barnbarns barn. Han hade säkert varit stolt över barnbarnens idrottsliga framgångar. han var ju själv duktig i både friidrott, gymnastik och handboll.

Söndagen den 4 augusti 2013

Så är då åter sommarvärmen tillbaka. I går hade vi nog sommarens varmaste dag, vilket dock inte hindrade mig ifrån att ta en löprunda på Ågesta. Efter det blev det ett svalkande bad. Idag känns det tryckande. Det skulle inte förvåna mig om det blir åska till kvällen. tidigare i veckan har vi haft en del regn vilket verkligen behövdes.

Första arbetsveckan blev som väntat ganska lugn. Det gjorde att jag hann med att förbereda en del inför höstens fortsatta arbete. Förvaltningen har ju stått värd för Stockholm Pride, vilket naturligtvis inneburit en del extra åtaganden, inte minst ifrån medarbetarna på Östermalms IP. Jag var där tillsammans med Eva i onsdags. Det var en fantastisk upplevelse. Glamour blandat med allvar och en massa spännande människor.

I går kväll var vi hos Erik o Helene på middag. Som vanligt mycket gott. Både mat och dryck. Det blev pendeltåg och buss hem. I dag har jag på f m hämtat bilen. Egentligen inte så besvärligt bortsett att bussen till Farsta strand inte passar tidsmässigt med pendeltåget. 25 minuters väntan på perrongen.  Vi pratade naturligtvis med Erik o Helene om Björnlokor. Erik har ju i veckan varit med både i Radio Stockholm och Mitt I och fått belysa problemet med jättelokorna i Tungelsta.

Snart ska vi hälsa på Daniel med familj. Daniel fyller 35 år idag. Sedan väntar en ny spännande arbetsvecka.

Tisdagen den 30 juli 2013

Tillbaks på jobbet efter fyra veckors semester. Lite trögt i starten, men jag ser fram mot många viktiga uppgifter under hösten. Nu måste vi på allvar jobba med att genomföra det idrottspolitiska programmet.

Jag kan se tillbaka mot en fantastisk semester. Inte en enda regndag. Regnet kom igår när jag började jobba och det var nödvändigt med tanke på hur torrt det är.

Den avslutade veckan av semestern hade Eva och jag hyrt ett stort hus på Ornö. Där gästades vi av barn och barnbarn. Totalt var vi 14 personer. Det blev mycket bad, kortspel, lekar med barnen och en del löpträning. Det är roligt att under en hel vecka få leva så nära sina barn och barnbarn.

Nu pågår VM i simning på TV. I går fick Sverige en guldmedalj när Sarah Sjöström vann 100 meter fjäril. En härlig revansch efter 4:e platsen i OS.

I morgon blir det besök på Östermalms IP och Stockholm Pride. Kul att idrottsförvaltningen kn stå värd för detta arrangemang.

Lördagen den 20 juli 2013

En skön ledig vecka hemma i Huddinge. Vädret har varit riktigt bra. jag har hunnit med att motionera, tennis och löpning samt framförallt en massa trädgårdsarbete. En arbetskollegas son har hjälp mig och vi har lyckats göra en del. Hans närvaro satte viss press på mig, vilket var bra. Det växer förfärligt mycket på vår tomt. Tre stora lass med sly och nedtagana träd har vi kört upp till återvinningscentralen. Men Nils hann också med en hel del planteringsarbete. Så nu hoppas vi på att få till lite egenproducerade grönsaker.

I torsdags var Erik, Helene och Linnea här och grillade. Mycket trevligt. När de hade åkt hem blev det kortspel med Eva, Johan och Jonatan. Lite trött var jag således i fredags.

Söndagen den 14 juli 2013

Hej Dagbok! Du undrar säkert var jag har varit? Jo, Eva o jag har varit i England under drygt 10 dygn. Vi reste den 1 juli och kom hem sent den 11 juli. För ovanlighetens hade vi bokat samma pensionat under sju dygn. Ett personligt pensionat i staden Shanklin  på ön Isle of Wight blev vår hemvist. Vi tog oss till Shanklin med flyg/tåg/färja och tåg.

På Isle of Wight rörde vi oss per fot eller buss. Många förvånar sig över att vi inte kör bil. Men vi har upptäckt att man hinner uppleva mycket om man använder allmänna kommunikationer. Inte minst träffar man många spännande människor. På Isle of Wight fungerade dessutom busstransporterna utmärkt. Bland de platser vi besökte märktes the Needles och Osborne house. Needles, skapade av naturen, utgörs av fantastiska klippor som just ser ut som jättenålar. En stor turistattraktion. Osborne house hade en gång varit drottning Victorias privatbostad. Ett fantastiskt hus fullt med en massa spännande detaljer.

Isle of Wight var också en ö för spännande vandringar. Vi hann med några stycken. Vår värd gav oss tips på lämpliga vandringsleder. Naturen var mycket vacker och lederna ganska behagliga.

Vi blev väl omhändertagna på vårt pensionat. Fantastiskt god mat, vilket vi inte hade väntat oss. Vi lärde känna en del andra gäster. Alla engelsmän. En äldre universitetslärare, som var där med sin sjuka fru, tog med oss på en korta utflykt till de vita klipporna. han hade varit i Sverige på femtiotalet och mindes fortfarande ett antal svenska ord. En riktig personlighet som var rolig att få träffa.

Efter vår vistelse på Isle of Wight tog vi tåget till Bath, som vi stannade i under ett dygn. En fantastiskt charmig stad som var väl värd ett besök. Självklart var vi och tittade på de klassiska romerska baden. Sedan åkte vi vidare till Bristol. Också en trevlig, men inte lika turistisk stad.

Nu åter hemma i Huddinge. Nu väntar trädgårdsarbete och förhoppningsvis också lite avkopplande läsning och motion. Vädret har ju hittills varit bra och prognosen ser ju bra ut.Söndagen den 30 juni 2013

Nu har jag fyra veckors semester framför mig. Den började i fredags  med indisk middag i staden och en spökvandring i G:a Stan. Trevligt att turista i sin egen stad. Eva och jag firade dessutom vår 5-åriga bröllopsdag. I går en blandning mellan jobb och semester. Jag var med och invigde nordiska mästerskapen i rodd som avgörs i sjön Magelungen. Eva o jag blev dessutom tillsammans med Thomas och Petra ifrån idrottsförvaltningen utbjudna på en båtutflykt på sjön och kunde följa några av loppen på riktigt nära. Trevlig upplevelse.

Idag först födelsedagskalas hos Ludvig 6 år och sedan ska Johan och jag se Djurgårdens sista herrmatch på Stockholms stadion. Vi får hoppas på en folkfest. Lite oro känner jag inför att det kan bli bråk och förstörelse. I veckan var det ju någon som placerade en bomb vid Tele 2 Arena.

Sista veckan på jobbet var lite lugnare än normalt men jag hade ändå fullt upp. Flera möten blev inställda. Många diskussioner med elitklubbar om deras arenakrav.

Efter många om och men lyckades jag till slut på fredag förmiddag få klart avtalet med Olympens förskolor om att hyra in deras idrottshall i Älvsjö. Det känns bra och där kommer det bli både futsal, innebandy och handboll.

Midsommarafton juni 2013

Det är midsommaraftonsmorgon. Härligt högsommar väder. man är förvånad för det brukar ju regna denna dag. I dag blir det besök på Skansen. jag tror aldrig att jag har varit på Skansen tidigare på midsommarafton. Det ska bli kul att uppleva firandet på denna traditionsenliga plats. Våra barn och barnbarn firar midsommar på annan plats så det blir nog bara Eva och jag.

Det är en vecka kvar till semestern och det börjar lugna ner sig på jobbet. I tisdags hade vi idrottsnämnd. Nämnden tog bland annat beslut byggande av konstgräsplaner i Aspudden och Stureby. Man tog också beslut om att bygga en specialhall för gymnastik. Vidare fick vi i förvaltningen uppdrag att ta fram förslag om byggande av billiga fullstora hallar för färdigställande under 2014.

i veckan har jag både besökt idrottsföreningar i Spånga och Rinkeby. I Spånga diskuterade vi bland annat ordningssituationen på Spånga IP och vikten av att få dit fler vuxna. Vi pratade kring olika idéer om hur man borde kunna utveckla idrottsplatsen. Besöket i Rinkeby var mycket spännande. Imponerande engagemang hos ledarna och många trevliga kontakter med aktiva unga fotbollsspelare. Ett problem som dock var tydligt var frånvaron av föräldrar vilket naturligtvis gör uppgiften betydligt svårare för ledarna. Föreningen hade till exempel köpt in egna bussar för att klara transporterna till och från bortamatcher.

Mitt jobb innehåller mycket. Från verkligheten i Rinkeby till en annan verklighet i stadshuset med sommarmingel och lunch för ledarna för det Brasilianska fotbollslandslaget. Vi undvek samtal kring de pågående oroligheterna i Brasilien. Nyheterna är nu fyllda med reportage om alla demonstratoner i Brasilien som sker inför VM i fotboll och kommande OS. Demonstrationerna sker i samband med Federation Cup vilket naturligtvis ökar uppmärksamheten.

Söndagen den 9 juni 2013

Efter några dagar med en härligt högsommar väder är det plötsligt mulet. I morse var jag och sprang vid Ågesta och plötsligt dök regnet upp. Det gjorde inte så mycket. Det är faktiskt ganska skönt att springa när det är svalt och luften frisk. Denna vecka har det varit både nationaldag och prinsessbröllop. Lite förvånad är jag över det stora intresset. Jag har egentligen så mycket synpunkter på det hela men det känns bra om det inte tar för stora proportioner. Det känns viktigt att den svenska flaggan också symboliserar internationell solidaritet.

Oron i Turkiet har dominerat nyhetssändningarna denna vecka. Det är cirka ett år sedan jag besökte Istanbul och platserna för oroligheterna. Det känns obehagligt. Utan att veta allt om bakgrund och orsaker kan man dock inte annat än förvånas över de turkiska makthavarnas sätt att möta demonstranterna.

Den här veckan har Anders fyllt år. I går var jag hemma hos honom och Elin. Elin fyller år på måndag. Trevligt att träffa barnbarnen även om de var fullt upptagna av sina kusiner på Elins sida. Annars hanadlade samtalet på den manliga sidan framförallt om fotbollsmatchen mellan Sverige och Österrike i fredags. Svensk förlust och mungiporna gick ned.

Jobbveckan bestod bland annat av att få ut alla tjänsteutlåtande till kommande idrottsnämnd. Bland annat förslag om att anlägga konstgräs i Stureby och Aspudden och att bygga en hall för gymnastik i Mälarhöjden.

Söndagen den 2 juni 2013

I torsdags spelade jag för första gången softboll. Spelet påminner om brännboll men reglerna är mer komplicerade. Det gjorde att många gjorde regelfel men det hindrade inte att det var mycket roligt. Det var i samband med en aktivitetsdag för hela idrottsförvaltningen. Vi var på Skarpnäcksfältet och Stockholm baseballklubb liksom Soft Södra hjälpte oss och gav oss bra instruktion. Det är roligt att träffa alla våra trevliga medarbetare på detta sätt. Senare den kvällen bar det i väg till Huddinge centrum där Jonas Enroth och Dick Axelsson uppvaktades för sina fina prestationer i hockey-VM.

Redan tidigare veckan var jag med på en mottagning i stadshuset när staden uppvaktade alla stadens SM-guldmedaljörer. De var ca 150 stycken från en mängd olika idrotter. Jag fick en trevlig pratstund med svenska mästarna i bowling. De kom ifrån Stureby.

Arbetsveckan handlade bland annat om att få fram ovanligt många ärenden till nästa sammanträde med idrottsnämnden. I fredags skickade vi över ett antal förslag till idrottsroteln. Arbetet med att finna former för bra processer mellan oss och fastighetskontoret fortsätter också. Det känns som att det går åt rätt håll.

I går var jag i Ramsberg på ett möte med ett antal släktforskare med rötter i Bergslagen. Vi var på Ramsbergs bruk där mina niomänningar Margareta och Inger Ericsson stod värdar för mötet. Margareta har kommit väldigt långt i sin släktforskning. Jag fick lite ny info och har nu kunnat komplettera trädet på Geni med lite fler namn.

Söndagen den 26 maj

Söndag morgon. Det verkar bli fint väder även idag. Jag har varit inne på Facebook och läst att Evas systerdotter fått en son. Roligt, bara att gratulera.

Efter en kanoninledning av veckan med svenskt VM-guld har tyvärr de senaste dagarna nu kommit att präglas av oroligheterna i Stockholms förorter. Några nätter med bland annat stenkastning och bilbränder. Stockholm stad har gått in i högre beredskap och har viss samordning dygnet runt. Som förvaltningschef behöver jag vara tillgänglig dygnet runt. Nattsömnen har blivit störd av både samtal och SMS ett antal gånger. Tyvärr har vi haft förstörelse på några anläggningar under veckan även om skadorna varit begränsade.

Personligen har jag störts av debatten den senaste veckan då ett antal politiska företrädare försökt ta politiska poäng på det inträffade. Ingen förnekar att det finns bakomliggande orsaker men att uttala sig så att man i det närmaste legitimerar våld och förstörelse är oansvarigt. Desto gladare blir jag av att se allt engagemang genom bland annat nattvandrare som mobiliserats till stöd för att upprätthåll samhället. Det är också bra att man visar att dessa händelser inte är representativa för Husby och andra områden. I går var jag i Tensta och pratade bland annat med simhallspersonal och boende. Det mötet gav en mycket positivare bild av människors engagemang en den som förmedlas i massmedia.

I veckan har vi avtackat sex trogna medarbetare på idrottsförvaltningen. Det känns vemodigt för lite är det av en epok som försvinner. Jag hoppas att de som nu slutar inte enbart känner vemod utan också stolthet för att gott de gjort.

Söndagen den 19 maj 2013

Snart dags för finalen i hockey VM. Kul att Sverige har lyckats gå dit och visst har man chansen till vinst. Överraskande är det naturligtvis att Schweiz gått till final. Dessutom är man helt obesegrade. Det är nog dags att uppvärdera Schweiz. Just nu pågår annan spännande sport på TV. Sista omgången av Premier League. Jag håller på Arsenal och de spelar nu för att bli sämst fyra. Då får man spela i Champions League nästa år. Tottenhamn ligger en poäng efter och kan gå förbi.

I går besökte jag fritidsmässan i Björkängshallen. Mängder av föreningar organisationer och ett antal kommuner visade upp vad man kan erbjuda för fritidsaktiviteter för barn och ungdom med funktionshinder. Det bjöds på många uppträdanden. Jag såg några funktionshindrade ungdomar sjunga helt fantastiskt bra. Roligt är kanske se all glädje hos många funktionshindrade.

I veckan har vi firat de anställda i Stockholm stad som arbetat i staden i 30 år. De uppvaktades med guldklocka eller motsvarande annan present. (Och nu gjorde Arsenal 1-0). Stor middag med i stadshuset. Det är trevligt att umgås med glada och vänliga trotjänare i staden och på idrottsförvaltningen.

Arbetsveckan avslutades med en konferens med de största kommunerna i Sverige. Deltagare var kultur- och fritischeferna eller motsvarande. Vi diskuterade bland annat idrottspolitik och det som många av oss uppfattar som orimliga arenakrav från de stora idrottsförbunden.

Söndagen den 12 maj 2013

Nyss hemkommen ifrån Amsterdam. Eva och jag åkte dit i onsdags kväll för en förlängd weekend. Bra att passa på när det var Kristi Himmelsfärdshelg. Vi trivdes bra i Amsterdam. En vacker stad med både kanaler och tulpaner. Vi möttes av vänlighet. Lite dyrare än andra resmål vi besökt, men ändock billigare än Stockholm. För oss kändes den öppna prostitutionen kvinnoförnedrande och synen på det man kallar lättare narkotika mycket märklig. Dock såg man mindre av missbruk och utslagning på Amsterdams gator än man ser i Stockholm.

Vi besökte också min kusin Karin och hennes familj i deras hem utanför Venlo. Vi hade väldigt trevligt. Roligt att både prata minnen, släkt men också kring samhällsfrågor och olikheten mellan Nederländerna och Sverige. Karins son Jonathan tränar pingis och jag hade inte mycket att svara upp med under en kort match.

Eva köpte hem väldigt många tulpanlökar. Lite ost handlade vi också i Amsterdam. Nu är då två korta arbetsveckor slut. Nu väntar en ganska intensiv arbetsperiod. Men också med många roliga inslag.

Söndagen den 5 maj 2013

Korta arbetsveckor både den gångna och den kommande. I tisdags firade vi både valborgsmässoafton och Evas födelsedag. Eva systrar med män och våra barn och barn var här och åt smörgåstårta. Sedan blev det traditionsenligt besök vid brasan i Sjödalsparken. Det mest imponerande var nog det avslutande fyrverkeriet.

På jobbet är det mycket diskussion om halltillgången. Trots att vi bygger i en snabbare takt än befolkningsökningen så är efterfrågan fortfarande mycket stor. Kraven ifrån idrottsrörelsen är påtagliga. Jag blev själv intervjuad i Radio Sthlm i fredags. Det gäller att vara både saklig, nyanserad och förstående. Jag tror att det gick hyfsat.

Den här helgen avgörs Kvarnen Cup i innebandy. Mest imponerad är jag av arrangemanaget, 28 lag i div. 3 - 7. Bra insatset av den relativt lilla klubben Kvarnbergsplan IBK.  Jag följer två lag, Kvarnbergsplan, i vilket Evas son Jonatan spelar och Stockholm IBK där Johan sover. Bägge lagen spelade 1/8 -final i morse och tyvärr blev Kvarnbergsplan utslagna. De har dock gjort en bra turnering.  Stockholm spelar kvartsfinal lite senare idag.

I går var Ludde och Lykke här . Elin och Anders var och såg Bruce Springsteen.
Det är alltid kul att ha sina barnbarn här. Som vanligt blev det spel med X-boxen.

Söndagen den 28 april 2013

Åter en helg är på väg att ta slut. snart är det dags att öppna lite jobbpapper och se om det hänt något på I-paden. Till med glädje läste jag för några timmar sedan att det inte blir någon strejk i morgon utan att "Kommunal" och SKL har träffat en uppgörelse. Bra. Då kommer våra föreningar att kunna komma in i stadens gymnastiksalar i morgon kväll.

Det är ganska vanligt att det på söndag brukar komma jobbmail. Det är uppenbarligen vanligt bland stadens anställda att man försiktigt går på jobbet redan nu så att man är väl förberedd inför måndagen. Själv kan jag glädja mig att jag har några timmar obokade i morgon förmiddag så jag hinner att skjuta på en del förberedelsearbete.

Sedan en dryg månad har jag en ny privat dator. Den har det nya operativsystemet Windows 8. Tyvärr m