Huddinge- min hembygd i utveckling

Pendeltågsstationen i Huddinge

Född och bosatt i Huddinge.

Född, uppvuxen och har bott i Huddinge i över 60 år. Det känns faktiskt lite konstigt att ha lämnat kommunen även om den bara ligger.  Huddinge kommer alltid vara min hembygd och vara mig nära. Mångfalden och blandningen är naturligtvis en förklaring till varför jag gillar Huddinge. Här finns rika och fattiga, exklusiva bostäder i villaområden och hyreslägenheter i miljonprogramområden. Människor ifrån olika länder och med olika religioner och historia. Här finns storstadspuls och närhet till fin natur. Man finner också god kommersiell service, restauranger och caféer samt goda möjligheter till olika kulturupplevelser. Ett rikt föreningsliv är exemel på andra fördelar. När jag går i Huddinge centrum möter jag nästan alltid goda vänner. Det känns både som småstad och storstad.

Det händer saker i Huddinge. Högskole- och universitetsutvecklingen i Flemingsberg är jättespännande. Här bedrivs forskning på hög internationell nivå.

Jag har jobbat för Huddinge kommun under tre olika perioder, dels som lärararvikarie, dels  som ordförande i socialnämnden samt dels också som kommundirektör.

Här kommer jag skriva lite allmänt om Huddinge, men speciellt om platser jag gillar att besöka.

Mer fakta om Huddinge hittar Du på http://www.huddinge.se
Vill Du läsa mer om vad som händer i Flemingsberg rekommenderar jag http://www.flemingsberg.se

Ågesta friluftsområde
Jag börjar med Ågesta friluftsområde, Ett område som ligger i Huddinge kommun men som ägs av Stockholms stad. Det är i Ågestas spår jag försöker springa då och då. I bland går jag med stavar. Här finns också möjlighet för camping. Frälsningsarmén bedriver kursverksamhet i anslutning till anläggningen. Motionsspåren ligger med härlig utsikt över Magelungen. I bland pågår här kanot eller roddtävlingar. Vid Ågesta finns en badplats. Intill friluftsområdet ligger Ågesta golfbana. Här anläggs redan vid relativt lite snö skidspår under vintrarna. 
Fullersta gård

Genom att Fullersta gård hösten 2009 åter öppnats har Huddinge fått en ny spännande turistattraktion. Här finns aktuella konstutställningar men också en permanent utställning ifrån de bägge konstnärerna Peter Dahl och Ewert "EWK" Karlsson, bägge med Huddingeanknytning. På lördagar och söndagar kan Du också fika här. Gården ligger nära Huddinge station. http://www.huddinge.se/Kultur-och-fritid/Kultur/Fullersta-Gard/

Storängshallen
I centrala Huddinge finns en fantastiskt fin inomhushall i friidrott. Den öppnades hösten 2007. Hallen är en så kallad multihall så här finns också plats för bland annat gymnastik och innebandy. Huddinge AIS arrangerar här många stora fina tävlingar. Exempel på årliga tävlingar är Scandic Indoor Games, Första Chansen och Sista Chansen. Men i hallen har också nationella mästerskapstävlingar anordnats och flera är på gång.
Huddinge Jazzdagar
I Sjödalsparken anordnar Huddinge kommun, med ekonomiskt stöd ifrån lokala företagare, varje år mycket populära jazzdagar. Det sker fredag - lördag sista veckan i maj. Ofta är det mycket publik och god stämning. Kvalitén på artisterna är hög. Och den som vill köpa lite mat eller dryck kan naturligtvis göra det.
Sundby gård

I Sundby friluftsområde hittar Du en av Stockholmsregionens bästa restauranger - Sundby Gårds värdshus. Restaurangen innehåller även ett café. Sundby Gård ligger alldeles vid sjön Orlången. Utsikten över vattnet är väldigt fin. Sundby Gård har nyligen renoverats och år 2007 återinvigdes restaurangen. Våren 2009 firade min son Anders och hans fru Elin sitt bröllop här.

Vid Sundby friluftsområde finns också motionsspår, muséer, en ridanläggning och badplats. Väl värt ett besök.


http://www.sundby-gard.se/

Källbrinks IP
Källbrinks IP är en av de vackraste friidrottsarenorna i Sverige. Här genomförs aktiviteter både för bredd och elit. Huddinge AIS Friidrott svarar för en omfattande egen verksamhet och arrangerar även internationella tävlingar. Vid Källbrinks IP finner Du även en konstgräsplan för fotboll, en kastplan för friidrott, motionsspår, tennisplaner och en inomhushall för tennis. På området finns också klubbhus för flera idrottsföreningar. Ett riktigt centrum för idrott och friluftsliv i Huddinge. 
Café Nytorp

Intill Källbrinks ligger ett mysigt café i ett 1700-tals torp. Fikat kan Du förtära antingen i trädgården eller inomhus. Här serveras också enklare lunchmat.
Fantastiskt med ett så lantligt fik nära storstaden.


http://www.huddinge.se/Turism-och-besoksnaring/Restauranger-och-cafeer/Cafe-Nytorp/

Senaste kommentarer

25.08 | 10:14

Hej, jag är också en Öhman i rakt nedstigande led (äldste son) men från Gus...

04.06 | 12:44

Spännande läsning, jag härstammar också från Michael Hindersso...

23.05 | 08:30

Hej! Intressant läsning då jag själv härstammar från Michel Hinderson och Eri...

14.03 | 15:52

Hejsan! Jag är lyckligt lottad som bor med köksfönstret mot dammluckorn...